Изложби

Изложба "В паяжината на дантелата" в Етнографския музей

Старинни образци италианска, руска, френска и българска дантела, и съвременни авторски произведения

Изложба "В паяжината на дантелата" в Етнографския музей


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "В паяжината на дантелата" в Етнографския музей

Откриване на изложбата: 17 септември 2013 г., вторник, 17.30 ч.
Семинар, демонстрации и закриване на изложбата: 21 септември 2013 г. (събота)


На 17 септември 2013 г. (вторник) в 17.30 ч. в Етнографския музей (пл. „Княз Александър I” 1) ще се открие изложбата „В паяжината на дантелата”, организирана от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН и неформална група СедянкаТА.

Ще бъдат представени както старинни образци италианска, руска, френска и българска дантела, така и съвременни авторски произведения. Експонатите са изработени с дантела на совалки, известна у нас като калоферска или брюкселска, фриволитé, шита дантела кене и други все по-рядко срещащи се техники.

Изложбата ще продължи до 21 септември 2013 г. В последния ден посетителите ще могат да наблюдават демонстрация на разнообразни умения на майстори от Русия, Италия, Франция и България. На международния приложен семинар „Ръкоделието днес – начини за поддържане на уменията и традициите” участниците ще споделят своя опит по опазване и предаване на традиционните техники. Възраждането на интереса към тях създавa перспективи за съхранението им за бъдещите поколения.Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
14.09.2013 г. 18:22
Посетено:
1644
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17604-izlozhba-v-payazhinata-na-dantelata-v-etnografskiya-muzey