Изложби

Изложби на студенти и преподаватели от пражката Академия за изобразителни изкуства (AVU)

Изложбите „I-kona“ и „Може би змии!“ ще бъдат експонирани в Чешкия център и в галерия „Академия“ на НХА

Изложби на студенти и преподаватели от пражката Академия за изобразителни изкуства (AVU)


◊ СЪБИТИЕТО

Изложби на преподаватели и студенти
oт Международното учебно ателие на проф. Милан Книжак
от Академията за изящни изкуства, Прага


Под егидата на Посолството на Чешката република


Творбите (живопис, рисунки, обекти, фотографии, видео и др.) са дело на преподавателите и студентите от Интермедийния кабинет на проф. Милан Книжак в пражката Академия за изящни изкуства (AVU).

Изложбите „I-kona“ и „Може би змии!“ ще бъдат експонирани в Чешкия център и в галерия „Академия“ на Националната художествена академия. На откриването им ще присъстват проф. Милан Книжак, доц. Милан Перич и студенти от AVU.


◊ ИЗЛОЖБИТЕ

I-kona

Откриване на 16.09. от 18:00 часа, Чешки център на ул. „Раковски“ 100. Изложбата ще продължи до 30.9.2013 година.

Думата „икона“ произлиза от гръцката дума „eikon“, означаваща образ. Оригиналното значение на „икона“ е свещена творба, но днес се използва в по-широк смисъл като култов предмет или личност, както и в компютърната терминология.

Творбите, които ще бъдат изложени в Чешкия център отразяват явлението „ортодоксални икони“ в традиционното българско изкуство, както и явлението „икони“ в съвременното изкуство. Необходимото условие за студентите при създаването им е внимателно изследване на ортодоксалните икони. След като се запознаят с произхода и естествените връзки по темата, студентите могат спокойно да боравят с нея.
Обединяващ елемент на изложбата е форматът „картина“ (вертикален формат 130x100 см), базиран на т.нар. „врата на хармонията“ – традиционна пропорция в размера на картината, т. е. едната страна на квадрата към нейния диагонал в съотношение 1:1,41. Тази канонична пропорция се използва при иконите изобщо. Всеки художник сам е избрал техниката за създаването на творбата си.


Може би змии!

Откриване на 19.09. от 18:00 часа, галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1. Изложбата ще продължи до 05.10.2013 г.

В изложбата, експонирана в галерия „Академия“ ще бъдат представени както предварително подготвени, в студиото на проф. Милан Книжак, образци на студентски работи (рисунки, обекти, фотографии, видео и др.), така и произведения, които художниците ще създадат по време на престоя си в Националната художествена академия в София.

„За нуждите на моето ателие дефинирах термина „интермедиен“ като свободно движение на медии. В никакъв случай това не се припокрива с мултимедийността, разбирана като свързване на различни медии в едно цяло. Под „свободно движение“ имам предвид, че наред с класическите дисциплини, каквито са създаването на картини и скулптури, студентите могат да използват видеото и компютъра, да създават инсталации (понякога от необичайни елементи), като част от обучението могат да включат литературни, музикални или театрални форми, да помислят за архитектура, разбира се могат да създават и мултимедийни проекти. Това означава, че всички познати и непознати области са еднакво отворени и възприети от тях.“ (Проф. Милан Книжак)
Автор: Силвия Дерибеева, Чешки център
12.09.2013 г. 13:15
Посетено: 1303
Етикети: изложби, Прага, Чешки център, AVU, Академия за изобразителни изкуства, проф. Милан Книжак, Може би змии!, I-kona
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17580-izlozhbi-na-studenti-i-prepodavateli-ot-prazhkata-akademiya-za-izobrazitelni-izkustva-avu