Изложби

Девета изложба от проекта "Събудете стените си"

Изложба на художници българи, които живеят в чужбина

Девета изложба от проекта "Събудете стените си"


◊ СЪБИТИЕТО

Девета изложба от проекта "Събудете стените си"

Този път събитието е посветено на българите, които живеят в чужбина.

Да живееш в чужбина е мечта, предизвикателство, агония, копнеж, непостижимо... за всички нас е различно. Някои лелеят заминаването и си представят уреден и спокоен живот. Други пък го приемат като изгнаничество, защото са принудени да се грижат за семействата си, а в същото време да са далече от тях.

Именно заради това така неописуемо и различно за всеки чувство – да си емигрант, от Art Rental BG решиха да съберат няколко брилянти творци, които живеят извън пределите на родината. Чрез техните творби ще можете да усетите какво е чувството да живееш в странство, какво им носи чуждата страна, какво ги кара да продължават да копнеят за България и най-важното – какво движи техните вътрешни светове.

„Събудете стените си“ 9 ще започне от 10 септември в арт пространството Towers Gallery в Софарма Бизнес Център, а официалното откриване ще бъде на 18.09.2013 г. Подробностите за партито предстоят – събитието се организира както винаги от изключителния екип на Wonderland Events.


◊ УЧАСТНИЦИТЕ

По време на деветата част от изложбата „Събудете стените си“ ще имате възможност да видите живопис от няколко артиста. Ето по няколко думи за или от всеки от тях:

. Соня Русков завършва НХА със специалност „Живопис, консервация и реставрация“, живее в Крефелд, Германия, където е спечелила конкурс с разработка по проект "Културата и изкуството в училищата".

. Боряна Георгиева-Голд започва да се занимава с живопис, когато напуска корпоративния свят. Години наред е работила в маркетинг отдели на големи корпорации в Германия и САЩ. Абстрактните й творби се отличават с дълбока емоционалност и смели цветови комбинации.

. Георги Янчев-Графа – завършва Националната художествена гимназия със специалност „Графика“, откъдето и идва псевдонимът му. Работи по проекти и изложби в Швейцария.

. Нина Колева е живяла 17 години на гръцкият остров Самос. Имала Арт бар на брега, но тъй като наскоро се омъжила и смята да замине за Австралия, където живее съпругът й. Обича да рисува върху стъкло, за което казва: „Естествената и изкуствената светлина карат парчетата стъкло да „оживеят“, хвърляйки различни цветови отблясъци из цялото помещение.“

. Ралица Бурова пък казва за себе си: „16 години съм била преподавател по изобразително изкуство. В момента имам частна школа за деца, която ме зарежда с виталност и положителна енергия. Няколко пъти съм организирала търг на детски рисунки с благотворителна цел, за деца в неравностойно положение, в което виждам хуманната мисия на художника.“

. Симеон Кръстев е отличен с наши и международни награди, сред които са и почетна грамота, Златна карта и Златна значка за „Принос към авторитета на европейската култура" от Европейския форум на експертите към Академията за Международно признати лидери в науката и в изкуството.

. Веселин Вакрилов притежава неуморна движеща сила, която разкрива неговото постоянно търсене на нови средства за изразяване. Поредицата от маслена живопис върху платно, месинг, сребро и дърво е стремежът му да даде форма и облик на възгледите си.

. Скулпторът Никола Колев е имал изложби по целия свят. Горд е, че неговите произведения заемат мястото си в частни колекции.




Автор:
Виолета Цонкова
Публикация:
11.09.2013 г. 13:10
Етикети:
Посетено:
1224
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17568-deveta-izlozhba-ot-proekta-sabudete-stenite-si