Изложби

Фон: млади автори 2013 / Даниела Георгиева - "Стаи и възли"

Първа самостоятелна изложба на художничката в България

Фон: млади автори 2013 /  Даниела Георгиева - "Стаи и възли"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Sariev Contemporary, Пловдив
представя:

Фон: млади автори 2013

Даниела Георгиева
Стаи и възли


Куратор: Фридерике Шулер

6 септември – 28 октомври
Откриване: 6 септември (петък), 19:00 ч.

"Фон: млади автори" е платформа на Галерия "Сариев" за млади автори и куратори, чиито изложби се реализират ежегодно в пространството на галерията и сателитни обществени пространства. Досега в програмата са представени: Кирил Кузманов и Светослав Мичев (2010, куратор: Владия Михайлова), Лубри (2011, куратор: Вера Млечевска) и Зоран Георгиев (2012, куратор: Правдолюб Иванов).

През 2013 г. “Фон: млади автори” представя родената в България и базирана в Германия художничка Даниела Георгиева (р. 1979, Пловдив) в първата й самостоятелна българска изложба „Стаи и възли“ с куратор Фридерике Шулер (Германия).


◊ КУРАТОРЪТ ЗА ИЗЛОЖБАТА

“Стаи и възли / Възли и стаи” е не само заглавието на първата самостоятелна изложба на Даниела Георгиева в България, но и свързваща тема и постоянен мотив в артистичната й практика.

В работите си върху хартия, например, тя съчетава рисунки с изрезки от списания и други печатни медии, а инсталациите й са многопластови конструкции от текстил и пластмаса, свързани помежду си с връв, прежда или друг материал. Във фотографиите и филмите й се смесват реди-мейд образи и мотиви със специално режисирани сцени и хартиени и текстилни колажи.

Затова “възлите” в творчеството на Георгиева са от една страна буквално възли (най-често в инсталациите и текстилните работи), а от друга – начин да бъде описана техниката на напластяване на материали, както и често използвания в творчеството й колажен принцип.

В някои от по-новите си работи, Георгиева създава филигранни конструкции, напомнящи човешка коса, листа и подобни на птичи пера форми. Във формално отношение те служат като абстрактни елементи на композицията, но едновременно с това създават възможни посоки за асоциации.

В една от представените в изложбата работи, впечатляваща фотография на растението червен ревен е изрязана от списание и снабдена с хартиени пипала в пастелни цветове, чиято мрежеста повърхност напомня гъбен мицел. В друга от работите, изрезка, която при по-внимателно вглеждане се оказва тъмносиня жилетка, е заобиколена от снопове нарисувани на ръка линии в по-светли тонове. Между двете форми съществува напрежение, но едновременно с това работата напомня торс на фона на кичури човешка коса.

И двете творби проблематизират основите на човешкия и растителен живот и са в контраст с поразителната, привидно проста фотография и филмография на Георгиева, в които колажът играе не по-малка роля. “Стаите” за прожекция от заглавието на изложбата са формален и тематичен контрапункт на работите върху хартия. Тук за основа на колажна интервенция служат архивни черно-бели фотографии на интериори от 16. и 17. век. Използвайки фрагменти от предишни свои произведения (рисунки, текстил, колажи) и случайни материали, авторката рециклира различни периоди от артистичната си практика. 

От друга страна, във филмите и фотографията си Георгиева създава и пресъздава “действителни” образи. Колажната техника и наслагването, например, присъстват в черно-бялата фотография на женски скут, върху който е сгънато парче ярко червен плат. На друга от фотографиите, която също използва поглед отвисоко, са изобразени вратовете и сведените глави на две коленичили момичета. Тук колажният принцип се проявява по-скоро в аранжирането на двете фигури на фон от сребристо фолио. Сцената е стоп-кадър от филма на Георгиева „St. Greta Weird War“, в който авторката сполучливо съчетава музиката на собствената си банда, St. Greta, с движещи се образи.

Заради погледа отвисоко и в двете фотографии фигурите изглеждат неочаквано дребни. Във втората е трудно е да се прецени дали това е жест на смирение, дали момичетата са обречени или не – отговорът на тези въпроси вероятно може да бъде открит във филма. Но и в двете работи присъства усещане за чупливост; вратът е уязвима част и при хората, и при животните; не случайно много животни носят малките си именно на врата.

Принципите на свързване и напластяване и виртуозната комбинация помежду им могат да бъдат открити в повечето работи на Даниела Георгиева. Основните теми в тях са човешкият и растителен живот, пречупен през индивидуалния артистичен поглед на авторката и осмислен от разсъжденията й върху движещите сили и крехкостта на природата.    

Фридерике Шулер


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Даниела Георгиева е родена през 1979 г. в Пловдив. Завършва Kunstakademie Duesseldorf в Германия, където учи в майсторския клас на проф. А. Р. Пенк. Живее и работи в Дюселдорф.
 
Награди: Nachwuchsförderung Kunststiftung NRW (2008) и Förderpreis Bildende Kunst der Landeshauptstadt Düsseldorf (2009).

Изложби и откупки: Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen Düsseldorf, Kunsthalle Düsseldorf. Откупки от  частни колекции в Чикаго, Берлин, Бон и Дюселдорф.


***
Изложбата се реализира със съдействието на Държавния културен институт към Министерството на външните работи.




Автор:
Галерия Sariev Contemporary
Публикация:
04.09.2013 г. 17:26
Етикети:
съвременно изкуствоарт новиниизложбаПловдивГалерия Sariev Contemporary
Фридерике Шулер
Стаи и възли
Даниела Георгиева
Фон: млади автори 2013
Посетено:
1359
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17541-fon-mladi-avtori-2013-daniela-georgieva-stai-i-vazli