Изложби

"Космически небеса". Самостоятелна изложба на Макс Мара в САМСИ

Едно мистично пътешествие, съставено от близо шестдесет произведения, създадени през последните три години

"Космически небеса". Самостоятелна изложба на Макс Мара в САМСИ


◊ СЪБИТИЕТО

"Космически небеса"
Самостоятелна изложба на Макс Мара в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство


5 септември - 6 октомври 2013

Незабравимо събитие за любителите на изкуството! На 5 септември от 18.30 ч. в Софийския арсенал – Музей за съвременно изкуство, на бул. "Черни връх" № 2, ще бъде открита самостоятелната изложба „Космически небеса” на поливалентния творец Макс Мара, един от най-интересните италиански представители на съвременното изкуство. По този повод, Мара ще пристигне специално от Италия, придружаван от съпругата си. Откриването на експозицията ще бъде последвано от коктейл.

Изложбата е организирана от Италианския културен институт в София. Неин уредник е художественият критик Лука Томази и е придружена от богат и изчерпателен каталог, издаден от „Идже Едициони”, Рим, Италия. Изложбата ще остане отворена до 6 октомври т.г.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

„Космически небеса” е първата проява в България на реномирания творец Макс Мара и представлява едно мистично пътешествие, съставено от близо шестдесет произведения, създадени през последните три години (2011-2013), които засвидетелстват неговата творческа зрялост. Сред тях присъстват няколко широко форматни творби и редица други със средни размери.

Идеята да озаглави своята първа самостоятелна изява в България „Космически небеса” идва на Макс Мара докато размишлява върху думите, които приживе изрича за него скъпият му приятел и голям творец Мимо Ротела: „Търсенето е ефирен, небесен КОСМОС, едно пречистване и химн за нещо, което е отвъд Земята”.

Маестрото прекарва дълги нощи в усилена работа и подготовка на основата (най-вече зебло), върху която ще нанася гипс, темпера, креда, маслени бои и шелак, които най-добре се захващат за широката плетка на тъканта. Мара предпочита не-цветовете – девственото, главозамайващо бяло и черното, олицетворяващо свещеното място (от гр. „теменос”), посветено на молитвата, моментите на дълбоко мълчание, нощта.


◊ ЗА АВТОРА

Макс Мара е роден в гр. Паола, област Калабрия, през 1950 г. Премества се в Милано в 1970 г., а от дълги години живее в Монца. Разностранен творец, притежаващ изключителна жизненост и изразителна сила, от осемдесетте години на миналия век той насочва художествените си изследвания към комбинацията от скица, живопис и скулптура като използва поетични материи, свързани с изразните средства на историческите авангардни течения на европейското изкуство. Неговата многостранна експериментална дейност се утвърждава и намира признание през годините. Осъществява над четиридесет самостоятелни изложби. Участва в национални и международни художествени прояви, излага произведенията си в частни художествени галерии, държавни институции и на важни панаири. Негови скици и творби от разнородни материи са част от международни колекции, както и от колекции на обществени институции.


***

В организирането на изложбата участва инициативата „София – кандидат за европейска столица на културата 2019”. Изразява се благодарност за приноса на Италианската търговска камара в България и за подкрепата на Certiluxe ® by Certi W ®; Masson Matiée ®; Iaquinta assicurazioni и Oro di Bacco.


Автор:
Италиански културен институт
Публикация:
03.09.2013 г. 11:39
Етикети:
Посетено:
1394
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17533-kosmicheski-nebesa-samostoyatelna-izlozhba-na-maks-mara-v-samsi