Изложби

Най-обичаният художник на Италия Атос Фачинкани с изложба в София

"Релност, фантазия... сън" в галерия „Париж-Москва”

Най-обичаният художник на Италия Атос Фачинкани с изложба в София


◊ СЪБИТИЕТО

Най-обичаният художник на Италия Атос Фачинкани с изложба в София


Атос Фачинкани открива за първи път изложба в Югоизточна Европа и то в София на 2 септември (понеделник)
от 18.30 часа в галерията „Париж-Москва”.

Дни преди официалното откриване на първата самостоятелна изложба в София най-обичания италиански художник Атос Фачинкани сподели, че би нарисувал столичният кмет Йорданка Фандъкова. Желанието му е продиктувано от очарованието и гостоприемството на столицата на България.

Сред популярните личности, които са позирали през годините на Фачинкани са били Кърк Дъглас, Ким Новак, Алберто ди Монако, както Дейвид Линч, Лучано Павароти и Фарнк Синатра. С повечето от тях той е запазил и до днес добри приятелски отношения.


◊ ИЗЛОЖБАТА

23 картини ще представи Атос в София, като изненадата ще бъдат две платна с чисто български пейзажи – Народният театър „Иван Вазов” и храм-паметника „Александър Невски”. 62-годишния художник ги е направил специално за изложбата, а публиката ще ги види с много цветове и светлина.

„Моя начин на рисуване е както да рисуваш фигура в студио. Затова мояТ пейзаж е едно преоткриване, идва от реалността, а после рисувам в студиото. И да споделя, че това идва от съня. Аз не съм пейзажист, а сънят ми носи картините”, споделя дни преди откриването на изложбата си Атос Фачинкани.

"Да се посветя на работата си, да науча, да посетя и нарисувам повече за една националност, вие българите сте много шармантни и интересни”, това послание отправи Атос Фачинкани към всички, които ще посетят изложбата му на 2 септември в галерия „Париж-Москва”!


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Атос Фачинкани
е роден в Пескиера дел Гарда на 29 януари 1951 г. Още от дете отделя много часове на рисуването и живописта, но трябва да внимава и да го прави скришом, в избата, защото майка му е дълбоко против практикуването на всичко, което може да се счете за изкуство.

След завършване на основното му образование дори не можело да става дума за училище по изкуствата и Атос, за да угоди на майка си, се записва в училище за счетоводители. За да си пише домашните и да учи, става в четири часа сутринта, защото следобед, тайно и без знанието на родителите си, се отдава на изкуството: помага в ателиетата на художници като Гуиди, Сейбеци, Новати, майстори, които не само му показват различните техники на рисуване, но и му предават смелостта да следва своите страсти и да вярва в своя талант. Помагайки им, Атос разбира, че е неизбежно изкуството да стане неразделна част от живота му и че желае да стане художник.

Решен да не позволи вече на никого да му налага избор, който не е негов, започва да посвещава на рисуването цялото си време. Работите от младежкия му период в стил експресионизъм често изобразяват мрачни и прекършени от теглото на страданието персонажи. За да задълбочи изследването на образа, художникът влиза в света на затворите, на маргиналите, в психиатричните болници. Атос успява да почувства като своя чуждата болка и да я предаде на своето платно. Младият художник започва да продава своите първи творби и да прави своите първи изложби. Не минава много време и силата и експресивната наситеност на неговите картини биват забелязани, започват да му възлагат по-важни поръчки и да му предлагат все по-престижни изложбени пространства. Така Атос се сблъсква с най-важния труд в своята ранна кариера: възлага му се изложба на тема Съпротивата; президентът на Републиката, Сандро Пертини, посещава неговите самостоятелни изложби и го обявява за Кавалер на Републиката. За художника това е значимо потвърждение на неговия труд, но от човешка гледна точка му се налага да се сблъска с период на вътрешна криза, защото срещите с толкова много болка и страдание го разтърсват дълбоко.

Почти цяла година не се доближава до статива. Вместо това прекарва много време с малкия Матия и точно тази толкова специални връзка ще му даде вярната причина да започне отново да рисува, въпреки че за неопитното око вече няма да е същият художник. Моментът на пречупване всъщност отваря един нов етап за твореца: след като премахва мрачните цветове от своята палитра и заедно със сина си преоткрива радостта от живота, започва отново да рисува, като гледа света с очите на дете.  

Предпочита пейзажите, които му позволяват да насочи вниманието си към природата, която представя като щедра и пищна. Настъпва радикална промяна и в стила, който става ясно импресионистичен, използва чисти и ярки цветове, като във всяка негова картина се повтарят едни и същи водещи линии: светлината, високото слънце, обикновеният разказ.

Със своята живопис Атос очарова и публиката, и критиката, неговите творби намират място както в къщите на холивудските звезди, така и в домовете на хората, които трябва да пестят, за да си позволят Фачинкани. Открива изложби както на най-хубавите места в Италия, така и в Лондон, Виена, Париж, Чикаго, Ню Йорк, Цюрих, Мадрид, Сан Франциско, Лос Анджелис, Хамбург, Монако, Токио, Москва, Монте Карло и Хонконг. 

Безбройни са и наградите, с които е удостоен през четиридесетгодишната си кариера, някои от последните са "Личност на Европа" през 2008 г. в Рим, наградата "Иския Френдс" през 2010 г. в Иския и наградата "Албатрос" през 2011 г. в Неапол.



Автор:
Н. Николов
Публикация:
31.08.2013 г. 21:59
Посетено:
1623
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17527-nay-obichaniyat-hudozhnik-na-italiya-atos-fachinkani-s-izlozhba-v-sofiya