Изложби

"Яворов – син на страстта" - изложба на Националния литературен музей

Изложбата е посветена на 135 г. от рождението на Яворов

"Яворов – син на страстта" - изложба на Националния литературен музей
Пистолетът на Яворов


◊ СЪБИТИЕТО

"Яворов – син на страстта" - изложба на Националния литературен музей

Пистолетът, камата, бинокълът и други култови вещи на големия български поет Пейо Яворов ще бъдат показани на представителна изложба на Националния литературен музей, която се открива на 7 септември 2013 г. в родния град на поета – Чирпан. Изложбата, озаглавена "Яворов – син на страстта" ще бъде експонирана в обновения музеен комплекс в града.

Представената експозиция на НЛМ съдържа богат масив от оригинални материали, съхранявани във фондовете на къщата музей „П. К. Яворов“ в София.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Лични вещи, ръкописи, снимки, кореспонденция и първи издания с автографи по нетрадиционен начин ще ни срещат с интелектуалния и емоционален свят на поета. Сред уникалните вещи, освен пистолета (с който Яворов слага край на живота си на 16 октомври 1914 г.), място в експозицията намират грузинската кама, подарена на Яворов от близкия му съратник Гоце Делчев, както и бинокълът на Яне Сандански, който Яворов използва по време на Балканската война на фронта. Бинокълът е част от неговото воеводско снаряжене при освобождаването на град Банско през октомври 1912 г. С този бинокъл Яворов, заедно с воеводите Христо Чернопеев и Йонко Вапцаров - баща на Н. Й. Вапцаров, влиза победоносно в град Кавала в края на  1912 г. Изложбата представя още ръкописи на Яворов, предсмъртните поправки в стиховете му, оригинални снимки на твореца и на Лора Каравелова, която слага край на живота си точно преди 100 г. – през 1913 г.
 
Изложбата е посветена на 135 г. от рождението на Яворов. Догодина – през 2014 г., се навършват 100 години от смъртта му.


◊ И ОЩЕ

Националният литературен музей представя в Чирпан и още една експозиция, която хвърля светлина върху духовния свят на поета – изложбата „Посвещенията на Яворов“. Шестнадесетте посвещения на поета са отправени към най-близките хора от неговото семейство, към духовните му съмишленици от кръга “Мисъл”, към хората, с които го свързват “хайдушките му копнения”, към жените, вдъхновили най-съкровените му лирически изповеди. Сред посвещенията са тези на Нонка Чипева, Дора Габе, Мина Тодорова, Лора Каравелова, Боян Пенев, Пенчо Славейков, д-р Кр. Кръстев, Тодор Николов, Гоце Делчев, Тодор Александров. Оформлението на изложбата е дело на художничката Ивелина Велинова от Националния литературен музей.

Двете изложби ще бъдат открити от директора на НЛМ Катя Зографова.

***

Музеят на Яворов в София, макар и в критично състояние на сградния фонд, продължава да приема посетители. През месец януари т. г. след голяма кръгла маса, организирана от НЛМ, посветена на 50-годишнината от създаването на музея, бе предизвикана широка обществена дискусия на тема „Култът Яворов.” Беше назначена междуведомствена комисия, която излезе със становище, според което се забранява преизграждане и което постановява спешна реставрация на сградата до края на годината. От НЛМ алармират, че до момента собствениците – една от масонските ложи в България, не е изпълнила предписанието на Столичната община, Министерството на културата и НИПК. „Надяваме се и настояваме това да стане скоро, защото срокът е до края на тази година”, казва литературният критик Катя Зографова – директор на НЛМ.




Автор:
НЛМ
Публикация:
01.09.2013 г. 12:28
Посетено:
2684
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17523-yavorov-sin-na-strastta-izlozhba-na-natsionalniya-literaturen-muzey