Изложби

Изложба "Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов"

Ретроспективно представяне на двамата големи творци на България

Изложба "Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов"


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба „Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов" в галерия "Средец"
на Министерство на културата (бул. „Ал. Стамболийски” 17)

20.08. - 10.09 2013

Изложбата се организира по инициатива на наследниците на големите български творци Николай Хайтов и Борис Димовски – Валерия Димовска и арх. Здравец Хайтов, както и със съдействието на Министерство на културата.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Проектът – изложба „Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов” е ретроспективно представяне на двама големи творци на България в областта на литературата, киното и карикатурата на ХХ век.
  
Хайтов и Димовски – връзка първична, захваната в родното им селце Яврово, над Асеновград, връзка духовна, обагрила творчеството им със своята неповторимост, колоритност и човешка доблест, вкоренена в духовното наследство на България. Излизащото изпод перото и четката на Николай Хайтов и Борис Димовски оставя дълбока следа в духовната палитра не само на България, но и в европейската и световна култура. Карикатурите на Димовски са живо отражение на многостранния обществен, политически и културен живот на България. Политическата сатира, националната самобитност и шаржът са анализирани и преосмислени през погледа на големия художник. „Необходими са ми двеста, но ми стигат две”, са думи на мъдрец, стъпил здраво на земята и вгледан в чудатостите на живота, за да ги нарисува върху белия лист, пречупвайки ги през своя неповторим талант.
  
Героите на Хайтов – друга стихия, друга мощ, друга вселена, в която влезнеш ли веднъж, е за цял живот! Чудати, чепати, но винаги достойни, дълбоко човеколюбиви и сърцати. Тези герои, със своя общочовешки драматизъм и първично светоусещане, са вплетени сюжетно в едни от най-значимите български филми на втората половина на ХХ век. Кадри от „Козият рог”, „Мъжки времена”, Краят на песента”, „Изпит”, „Капитан Петко Войвода”, ще бъдат представени на мултимедия, съпътстваща изложбата.
  
Магията на словото, образа и рисунката! Двама творци, достолепни и достойни да бъдат образец за духовна идентичност и културна общовалидност.Автор: МК
21.08.2013 г. 17:30
Посетено: 1522
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17497-izlozhba-karikaturite-na-boris-dimovski-i-geroite-na-nikolay-haytov