Изложби

"Възлияния на съня" в галерия "Минерва"

Самостоятелна изложба на Антон Кънчев

"Възлияния на съня" в галерия "Минерва"


◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия „Минерва” представя самостоятелна изложба на художника Антон Кънчев от 20.08. до 18.09.2013 във фоайето на Гранд хотел "София", озаглавена „Възлияния на съня” (възлияние - безкръвно жертвоприношение характерно за античността).

Стилът на рисуване на Антон, вдъхновен от симбиозата между топли тонове и игриво въображение, променя пропорциите на реалността и нейните форми, търси подсъзнателни дълбини, невидим свят, изплуващ сякаш от неразличимата двойственост.

Животът тук е синор между енигматичния инстинкт и вездесъщия човешки разум. Днес толкова много бързаме. Съзерцателят, дремещ във всеки от нас гледа, но не наблюдава. Мисли, без да се замисля, устремен да не пропусне ползите от мимолетното свое „сега”. Този съзерцател не се бори за нищо и нищо не губи, защото се опитва да разбере света хаотично и фрагментарно, статично да обхване всяка негова същност и промяна.

Художникът Антон
Кънчев противостои, съкровено споделя, разказва за себе си и за нас. Нереалният му свят си играе по свой начин със светлината, а алегоричните космически и барокови декори сеят съмнение върху целостта на битието. Може на някой нещо да не е по вкуса му, но творецът не твърди нищо по-различно от това, че няма една единствена гледна точка. Просто рисува нещата така както ги вижда, през съня, сърцето и с очите на душата си. Защо да не се опитаме да се докоснем до неговия свят, който може да се окаже и наш… Нима не сме призвани да се отърсим от стреса и греховете чрез изкуството.

Автор:
Мария Делимаринова
Публикация:
19.08.2013 г. 12:24
Етикети:
арт новиниизложбагалерия Минерва
Антон Кънчев
Възлияния на съня
Посетено:
1499
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17484-vazliyaniya-na-sanya-v-galeriya-minerva