Изложби

Изложба на Рут Бианко (Малта) в галерия-книжарница "София Прес"

Видео и рисунки

Изложба на Рут Бианко (Малта) в галерия-книжарница "София Прес"


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба “Съжаление... и други творби”
Рут Бианко (Малта)

Видео и рисунки

4.-12.09.2013

Галерия-книжарница "София Прес", ул. “Славянска” 29
Откриване на 4.09. от 17.30 до 20.00 часа       


 
◊ ИДЕЯТА

Галерия-книжарница „София Прес” представя проекта на Рут Бианко „Съжаление... и други творби”.
 
Проектът „Съжаление...” изследва трагично-романтичната история между Едит Пиаф и Марсел Сердан. Разказът й е изпълнен със сблъсъка на факти и фикция, представящи трагичната романтика между Едит Пиаф и Марсел Сердан; между "малкото врабче" и световния шампион по бокс, който умира в самолетна катастрофа на път към любимата си.
 
Проучването на Рут Бианко, се развива като визуален биографичен ангажимент, вдъхновен от тези две емблематични фигури. Славата и богатството поставя хората "на сцената". И все пак, зад светлината на прожекторите, страстите са тези, които ни правят човеци, но и изваждат на светло всичко в нас - от любов до омраза, от празник до скръб, от радост до съжаление. "Non, Je ne regrette rien..." - рефренът на Едит Пиаф резонира, по-скоро като личен момент на загуба и съжаление. Фактът и фикцията, тъй както филмът и животът, създават илюзорни представа, за начина, по който възприемаме „сценичната реалност”, но по ирония на съдбата ни помагат да преподреждаме нашия собствен живот и "истории", които се преповтарят.

Другата част от експозицията е наречена „Мръсна живопис” и е колекция от колажни работи върху хартия. Те са създадени специално за и в контекста на Сохо - квартала на червените фенери на Лондон.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРКАТА
   
Рут Бианко има магистърска и докторска степен по изящни изкуства от Университета за изкуства в Кент, Великобритания. В момента е старши преподавател по изкуство и дизайн във Факултета за архитектурната среда в Университета на Малта, където преподава съвременната култура, пространствена инсталация в архитектурата и дигиталните изкуства. Тя е куратор на изложби и координирани международни сътрудничества, артист, преподавател и лектор в Малта, Обединеното кралство и други европейски университети.

Тя показва и пътува с работата си; участва в различни и значими изложби. През 2008 г. е поканена да участва в Grand Palais в Париж, на Европейското изложение, представящо  съвременни аудиовизуални и мултимедийни изкуства. Тя представлява Малта в изложба с участието на избрани художници жени от Европа - ART'FAB Femmes d'Europe: La première De L'ETE - Сен Тропе, Франция 2006 г., а също така представлява страната си в Breakthrough и Nieuwe EU-Landen, Kunstzentrum в Хага по време на присъединяването на 10-те нови страни към ЕС от 2004 година.

Други участия: Фестивал в Опава, Чехия; Remont Gallery, Белград; Faux Mouvement Centre d'Art Contemporain, Metz; Rencontres Internationales Париж, Берлин, Мадрид; Stemperando Биенале 2012, Торино, Козенца, Рим; Сараево Зимни Фестивал 2013.

Нейни творби се представят в международни колекции, включително в Tate Gallery, Лондон; Виктория и Албърт музей, Лондон; Кралския колеж по изкуствата в Лондон.




Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
20.08.2013 г. 13:24
Посетено:
1417
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17483-izlozhba-na-rut-bianko-malta-v-galeriya-knizharnitsa-sofiya-pres