Изложби

Изложба "Забравените художници на България"

Картини от колекцията на Александър Керезов

Изложба "Забравените художници на България"


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "Забравените художници на България"


Колекция Александър Керезов
 
20–30 август 2013

Откриване на 20 август от 18:00 ч.
Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
 
Изложбата „Забравените художници на България“ се осъществява по идея на колекционера Александър Керезов. Изложбата е свързана с проучването и опазването на културното ни наследство от Освобождението до Втората световна война.

Работите са живописни творби, чиито създатели са имали своите върхове и идеи, но остават непопулярни или творческите им биографии не са достатъчно ясни. Сред тях са Георги Канела, Лазар Биненбаум, Никола Попов, Христо Петров-Влаха, Младен Младенов, Благой Мавров, Христо Лозев, Ивана Ксенофонова, Живка Ангелова, Екатерина Бояджиева, Стоян Рангелов, Димо Хр. Сотиров и др.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В изложбата „Забравените художници на България“ са представени произведения на 47 художници, работили от Освобождението до Втората световна война, за които е известно малко. Изложбата показва творби, чиито създатели са имали своите върхове и идеи, но остават непопулярни или творческите им биографии не са достатъчно ясни.

Някои от тях като Лазар Биненбаум и Георги Канела са известни имена, познати само с по няколко творби. Произведенията на други като Никола Попов достигат до наши дни по репродукции. Художничката Живка Пейчева не беше известна с моминското си име Живка Ангелова. Гаврил Попов и Павел Кръстев загиват на фронта по време на Първата световна война. Юрдан Касъров и Стоян Рангелов напускат този свят съвсем млади. Всички те оставят малък брой творби. Тепърва историците на изкуството ще сглобяват детайли от биографията и ще изследват творческия път на Ивана Ксенофонова. Екатерина Бояджиева е съвсем непозната в България. Не знаем имената на художниците Т. Димов и Б. Марков. Името Никола Кабакчиев все още е загадка. Сред тях има учили в Италия, Германия и България.

Имената на тези художници са рядко срещани в художествените изложби, въпреки, че мнозина са били обещаващи в студентските си години таланти. Голяма част от тях работят като учители и остават на скромното си поприще до края на своя живот.

Идеята за изложбата е на Александър Керезов. В нея са включени творби от неговата колекция. Александър Керезов определя себе си като събирач на художествени произведения, а не като колекционер и чрез изложбата изпраща послание, свързано с издирването, изследването и опазването на творбите на забравените художници на България.

„Когато преди малко повече от десет години участвах в първия търг на художествени произведения, не съм предполагал, че българското изобразително изкуство ще се превърне за мен в нещо повече от обикновен интерес. С течение на годините притежаваните от мен картини се увеличаваха, а с тях и желанието ми да знам и науча нещо повече за техните автори. Така неусетно интересът прерасна в страст и желание да се опитам да съхраня една малка частица от българската национална памет и култура.“...

... „В настоящата изложба искам да ви срещна с някои от тях – „забравените“ художници. Представените произведения вероятно не са най-запомнящите се картини на тези художници, нито бележат поврат в техния житейски и творчески път. Те просто са частици история, достигнала до нас през годините.“
Александър Керезов


Автор: НХА
15.08.2013 г. 16:26
Посетено: 3470
Етикети: арт новини, изложба, галерия Академия, Национална художествена академия, Забравените художници на България, Александър Керезов
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17478-izlozhba-zabravenite-hudozhnitsi-na-balgariya