Изложби

"В два профила" - изложба живопис на Веселин Чакъров

Реализъм и модерна живопис в галерия "Актив Арт", Варна

"В два профила" - изложба живопис на Веселин Чакъров


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Актив Арт"
 представя

"В два профила"

Изложба живопис на Веселин Чакъров


Откриване: 8 август, четвъртък, 18.30 ч.,
Варна, ул. "Дунав" 5

Изложбата ще продължи от 8 до 29 август 2013 г.


Постмодерността като понятие за обобщена културна ситуация се случва по силата на деконструкцията, отрицанието, делегитимацията и антитезата, като всяко художествено течение се разграничава от предходните и се манифестира като единствено възможното, с малки компромиси, допускащо близките до себе си. Промяна на това културно поведение се наблюдава в последните десетилетия и тя е ориентирана към повече синтез и синкретизъм, т.е. работа на един автор едновременно в няколко вече утвърдени стила и се мисли като различни модуси и художествени инвенции на една и съща творческа личност.

Израз на тази линия считаме изложбата “В два профила” на Веселин Чакъров. Включваща около тридесет и пет маслени картини, изложбата представя два художествени стила – реализъм и модерна живопис. Идеите, които като постулати биха звучали така: “Накратко: невероятното е винаги красиво… всъщност нищо друго, освен невероятното, не е красиво” (Андре Бретон) и “реалното е единствено красиво” (Курбе), се примиряват взаимно и си отстъпват правата върху естетическата истина в пространството на експозицията.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА И АВТОРА

Доминиращият жанр е пейзажът. Сюжетите са брегове, скали, лодки, гори, реки, пътеки. Композициите са подчинени на академичните правила, ориентирани към традицията на „Новия реализъм”, при който образите получават своята достоверност, но и авторска интерпретация.

В модерните пейзажи и няколкото композиции доминират  експресивни цветове - жълто, оранжево, червено и синьо, плоски цветни повърхности, нагънати линии и деформации във времево-пространствения
континуитет. На пространството му е отнета триизмерността, а времето сякаш е лишено от своята протяжност и е  концентрирано в статичността на един-единствен миг. Ритмичното аранжиране на линия и цвят върху плоскостта на платното създават усещане за декоративност и внушение за монументалност в кавалетна форма. Пустинни пясъци, пирамиди, Сфинксът, морета, облаци и лодки са художествени фикции, които публиката ще има възможност да види, претворени във фовистичен маниер.


Веселин Чакъров е роден във Варна през 1972 година. Завършва Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” - факултет "Изобразителни изкуства", специалност "Живопис" при проф. Александър Терзиев.

По-важни самостоятелни изложби :
1993 – изложба живопис и рисунки, градска библиотека "Пенчо Славейков", Варна
1999 - изложба графика малък формат, галерия "Буларт", Варна
2002 - изложба живопис, галерия ”Артея”, Варна
2003 - изложба живопис – град Каварна
2003 – участие в Международна изложба графика малък формат – галерия Леседра, София
2006 - изложба живопис - ГХГ ”Борис Георгиев”, Варна
2010 - изложба живопис ”Големият бряг” (морски пейзажи), галерия "От-то", Варна
2010 - изложба живопис ”6 Варненски художници” - ГХГ ”Борис Георгиев”, Варна.
 
Участия: Международното биенале на малкия формат – през 2000 г. в Канада и през 2001 и 2003 г. – във Варна; в Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово.

През 2007/8 г. участва в комикс поредиците на издателство EECComics „Царете на България” и „Българските войводи” с пет книжки – над 120 страници молив и туш. През 2010 г. е едно от имената в международната изложба на екслибриса в Истанбул, Турция, а по-късно и на Осмия комикс фестивал в Белград, Сърбия.

През 2012 г. рисува илюстрации към поредицата „Бележити българи”, изд. „Илюстрована библиотека”, съвместно с в. „24 часа”. 2011 г. - участие в изложбата ”Лични Морско-образователни документи (1881-1946 г.):
портрети на: контраадмирал Иван Вариклечков, на инж. механик П. Машнин - първи началник на ВВМУ ”Н. Й. Вапцаров”, на А. Надейн - пети началник на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", галерия "От-То", Варна. 2011 г. - участие в 16. Международно биенале на графиката, Варна

Това е второто представяне на автора в галерия „Актив Арт” след изложбата „Цветовете на морето” през 2012 г.

Автор:
Доротея Павлова
Публикация:
08.08.2013 г. 11:21
Етикети:
Посетено:
2533
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17458-v-dva-profila-izlozhba-zhivopis-na-veselin-chakarov