Изложби

Проектът "Опасна красота" събира във Варна женски артистичен елит от САЩ и Европа

Най-успешният източноевропейски галерист в Ню Йорк Стефан Стоянов ни показва феминизма, такъв, какъвто е днес

Проектът "Опасна красота" събира във Варна женски артистичен елит от САЩ и Европа


◊ СЪБИТИЕТО

Проект „Опасна красота”

08.08.-09.09.2013

Проектът, съвместно реализиран от галериите „Стефан Стоянов”, Ню Йорк и „Графит”, Варна, цели поощряването на международния обмен на произведения на изкуството и културни продукти в светлината на партньорството между артисти от четири континента.

Проектът включва изложба с куратор Стефан Стоянов и участието на Ейдийн Бари (Ирландия), Хедър Бенет (САЩ), Бахар Бехбахани (Иран-САЩ), Тамара Дийн (Австралия), Трине Лисе Недреас (Норвегия), Шенън Плъм (САЩ), Рената Поляк (Република Хърватска), Мария-Магдалена Кампонс Понс (Куба-САЩ) и Нийл Ленърд (САЩ). В допълнение към нея ще бъде проведен семинарен панел, който ще се фокусира върху актуалната тема „Съвременното изкуство като начин на мислене”. Той ще даде среда да се споделят и направят популярни добри практики, приложими в проблемните зони на изкуството, начините на реализация и участие на съвременни артисти на международния пазар за изкуство. В него ще вземат участие утвърдените експерти Бранко Франчески и Рейчъл Вайнгайст.

Програма:

08.08. (четвъртък) | 18:30
. Вернисаж
. Пърформанс Мария-Магдалена Кампонс-Понс / Нийл Ленърд

10.08. | 10:00-11:30
. Семинар „Съвременното изкуство като начин на мислене”
Лектори:
Рейчъл Вайнгайст – куратор, Rubin Museum of Art, Ню Йорк
Бранко Франчески – куратор на Павилиона на Република Хърватска, 55-то Биенале във Венеция

Проектът се осъществява с подкрепата на Община Варна чрез програмата "Варна - територия на творчество" в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019, Посолството на САЩ и България Ер.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Концепция:

“… кой може да измери възбудата и стремлението в душата на поет, когато тя е затворена и омотана в тялото на жена?” - Вирджиния Улф, Собствена стая

„Опасна красота” е, за съжаление, все още от редките изложби, представящи изцяло жени-артисти (с изключение на приноса на Нийл Ленърд). Международният състав ни говори на пресекулки за път, който въпреки че е белязан от предци, остава объркан и заплетен. Използвайки вътрешна пародия, черен хумор, патос, даже секс, тези артисти създават една обременяваща красота, чрез която искат от нас да се заровим в тяхната чувственост, вече продупчена и накъсана, и да открием колко е трудно намирането на изход. Красотата е посланик, първата призната прекрасна лудост, който ни хваща за ръка, за да ни заведе в по-тъмни царства.

В своите видео-, фото- и скулптурни работи, артистите в тази изложба ни мамят и прелъстяват, перчат ни се и се боричкат, шепнат ни и ни пеят на специфични и още по-усукани струни, които се нуждаят от скъсване. Авторите обаче, спокойно и обрано, елегантно и поетично, осветляват тези струни, без да допускат борбата им да остане неясна. Те работят със своето минало с ясно съзнание, признателно стъпвайки върху прогреса на феминизма, за да актуализират неговия език.

Поставянето в клетка и или в капан са често използвани метафори в участващите произведения с цел изобличаването на ограниченията, усложненията и последиците, обитаващи тялото на жената в съвременното общество. Невидимите граници между половете са все още тук. Артистите овладяват контрола върху тези обществени предположения, съставяйки и предефинирайки свои собствени правила, целейки се именно в тях. Но показаната сила не отхвърля женственото в показаните произведения. И докато се борят за оцеляване, авторите възхваляват факта, че са жени. "Опасна красота" се стреми да примири непримиримото, отхвърляйки черното и бялото, и/или по презумпция ознаменува сивото, което ни позволява да живеем пълноцветно.

Кураторът Стефан Стоянов посвещава тази изложба на майка си, която първа му разкрива героизма в живота на една жена.


Автор:
Петра Димитрова, Галерия "Графит"
Публикация:
07.08.2013 г. 14:27
Посетено:
1513
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17455-proektat-opasna-krasota-sabira-vav-varna-zhenski-artistichen-elit-ot-sasht-i-evropa