Изложби

Живопис и скулптура от Веселин Костадинов

Галерия "Ларго" - Варна, представя "Малките истории на един художник"

Живопис и скулптура от Веселин Костадинов


◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия "Ларго" - Варна, представя

Веселин Костадинов
„Малките истории на един художник”

изложба – живопис и скулптура
30 юли – 12 август 2013 г.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

От 30 юли 2013 г. в осемдесетата поред изложба Арт Галерия "Ларго" ще представи варненския художник Веселин Костадинов. След почти петгодишно сътрудничество с галерията и участие в много нейни сборни изложби, Костадинов за първи път представя самостоятелна изложба в „Ларго”. По-известен като скулптор, в настоящата експозиция варненецът дава превес на живописните творби. Тема и вдъхновение за автора са серия от малки истории, представени в малък формат, изпълнени с темпера върху дърво. Това е третата изява с такива картини за тази година на Веско – първата беше самостоятелна изложба през пролетта във Франкофонския център във Варна, втората изложба тече в момента в галерия "Reg Art Manifacture" във френския град Руан и третата серия картини ще можете да видите в галерия „Ларго”, като колекцията е наречена „Малките истории на един художник”. Разбира се, освен 19-те „малки истории” почитателите на Веско Костадинов ще могат да видят пет малки пластики на автора, изпълнени с неговата позната техника от бронз и цветно стъкло.

С много вдъхновение, сюжетно разнообразие, загатнати мечти или разочарования, тук-там намигане към публиката и самоирония се отличават „малките истории” на художника. Картините са с формат 30/18 см, изпълнени с темпера върху дърво, еднакво рамкирани, подредени в малки тематични серии. Това е умишлено търсен от художника ефект. Като парченца от калейдоскоп се редуват по стените на галерията творбите, сякаш слушаме малките историйки на седнали на маса край плажа стари морски вълци, или рибари, или група артисти, или може би просто приятели. Които се редуват в разказването на закачливите си, полуистински, полуизмислени истории, пълни с летящи риби, загадъчни красавици, предизвикателни музи, танцуващи двойки, градски ухажори, знойни кокетки – една пъстра палитра от герои, уловени с четката от развихреното въображение на художника.

Като всеки истински артист, Костадинов не е устоял на изкушението да включи и няколко митологични и библейски сюжета, претворени, разбира се, през неговата творческа визия. В „Носенето на кръста” според нас има завоалиран автобиографичен елемент, кореспондиращ с нелеката мисия на твореца да работи и отстоява своето верую, носейки кръста на своето творчество сред нападките на тълпата от фарисеи и хулители, които най-бързо обругават и охулват нещо, което не разбират и до което не са дорасли. В една от творбите морето-небето, в което плува лодката с „Големият Кормчия” е обрамчено от градски пейзаж, сякаш авторът иска да ни напомни, че и в съвременния, урбанизиран свят съдбата ни може да бъде насочвана от духовното начало в нас, а битието ни може да бъде издигнато до небесните висини, ако се отърсим от оковите на ежедневието.

Интересни находки има и в „Един ден в един град” – малка вавилонска кула от човешки съдби, в „Плажът на Иракли”, от която лъха на море и горещ пясък, в „Рибарска история”, в която не става ясно рибарите ли са тръгнали да ловят риба или обратното.
 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Веселин Костадинов е роден на 23 август 1955 година във Варна. Завършва университета "Св. Св. Кирил и Методий" във Велико Търново със специалност "Скулптура" при проф. Константин Денев. Работи в областта на живописта и скулптурата. Реализирал е няколко самостоятелни изложби у нас, в Холандия, Германия, Франция, Люксембург. Носител е на Наградата за скулптура от симпозиума в Одеса през 1988 г. Негови творби са притежание на ГХГ София, ГХГ Варна, ГХГ Шумен, както и на частни колекции у нас и в чужбина. Член на Съюза на художниците в България и на Международната асоциация по приложни изкуства към Юнеско. Участва активно в международни конференции и симпозиуми. Живее и работи във Варна.

Автор:
Организаторите
Публикация:
29.07.2013 г. 16:25
Етикети:
скулптураживопис
артгалерия Ларго
Веселин Костадинов
Посетено:
1477
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17433-zhivopis-i-skulptura-ot-veselin-kostadinov