Изложби

"Квадрилатерал 2013" - изложба на Георги Димитров в СГХГ

Изложба-честване на стогодишнината от първата поява на „четиристранника“ на Казимир Малевич

◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия
представя

Георги Димитров

Квадрилатерал 2013


юли-август 2013


"Квадрилатерал 2013" е изложба-честване на стогодишнината от първата поява на „четиристранника“ на Казимир Малевич в сценографията към футуристичната опера „Победа над слънцето“, реализирана в Санкт Петербург. По-късно творбата става известна под наименованието „Черен квадрат“ и се превръща във визуален манифест не само на нейния автор, но и на цяла една епоха в модерното изкуство. Показана е в последната обща изложба на футуристите в Петербург през 1915 г. Днес картината е собственост на Третяковската галерия в Москва.

През този период Малевич е водещата фигура на движението Супрематизъм. Неговите представители се опитват да достигнат незримата същност на нещата като използват геометрични и безпредметни форми. Известно е, че в природата не съществува права линия, както и т. н. „чисти цветове“. Убежденията на Малевич за изкуство, което не наподобява природата и борави само с правилни геометрични форми, стои в основата на по-късно развилото се абстрактно изкуство.


◊ ИЗЛОЖБАТА
 
"Квадрилатерал 2013" има за цел да отдаде заслужената почит към цивилизационния принос на Малевич, но и да отрази някои последвали развития в безпредметното изкуство, засягащи редукцията на изразните средства и решенията за култивиране на физическото пространство.

Георги Димитров (р. 1980) е художник, чиято работа е основана на принципите на безпредметното изкуство. През 2012 г. той организира международния форум за безпредметно изкуство ортогонал, който освен изложба представи прожекции на филми и лекции на участниците в него. Като автор се изразява най-вече със средствата на живописта.

Настоящата изложба е във вид на инсталация за определено място. С начина на изпълнението художникът запазва идеята за двуизмерно изображение и в същото време го коментира чрез намеса в пространството.



Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
28.07.2013 г. 14:39
Етикети:
арт новиниСГХГГеорги Димитровизложба
Казимир Малевич
Квадрилатерал 2013
Посетено:
1306
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17430-kvadrilateral-2013-izlozhba-na-georgi-dimitrov-v-sghg