Изложби

Гоблени от Мария Киркова

Изложба в GreenCat Gallery

Гоблени от Мария Киркова


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

14.02.–12.03.2006
GreenCat Gallery, ул. "Върбица" № 6, София


◊ СЪБИТИЕТО

GreenCat Gallery има удоволствието да обяви най-новата си изложба на съвременни български гоблени, изработени от един от понастоящем най-талантливите творци в тази област - Мария Киркова. Макар списъкът с имена на стари майстори в България да е дълъг, човек трудно може да открие майстор на една от най-старите европейски традиции в изкуството.


◊ ЗА ТРАДИЦИИТЕ

Ако фламандските и френските късни средновековни гоблени са световно признати и могат да бъдат открити в най-престижните музеи по цял свят, хората реагират с изненада, когато научат, че българската традиция е също толкова древна, а техниките й – също толкова усъвършенствани, както тези на северноевропейските страни.

Всъщност, гладката тъкаческа техника на фламандската и бълграската традиции са твърде сходни.

В целия свят изкуството на гоблена е изпаднало в покрайнините на вниманието на онзи, когото с абстарктни термини наричаме “колекционер на изкуство”. При все това, и до днес то е високо ценен израз на креативност и майсторство.


◊ ЗА МАРИЯ КИРКОВА

В небосклона от съвременни творци на това вековно изкуство, България има своята ярка звезда.

Мария Киркова използва съвременни мотиви, въпреки че си служи с отработени във времето 400-годишни техники. Именно те изграждат репутацията на фламандската тъкаческа традиция да се създават деликатни и фини произведения, носещи многообразие от цветове и дизайн.

Първите стъпки на Мария на българската художествена сцена са плахи, докато не открива своите първи ентусиасти след покана на хотел Шератон. Произведеното впечатление от работите й е толкова наситено, че Шератон решава да ги използва като орнаменти в декорацията си по повод посещението на американския президент Бил Клинтън, а впоследствие и откупува няколко от тях за постоянната украса на хотела.

В средата на 90-те години нейните творби взривяват парижката художествена сцена. Изложбите в Musee Saint-Cloud в Париж, Biennale Saint Vincent в Санлис, както и Есенните салони в Париж и Лион й осигуряват солидна репутация, която бива затвърдена дори повече чрез експозициите й в Лозана (Швейцария), Стокхолм (Швеция), във фондация 3.14 в Берген (Норвегия), по-скорошната International textile art exhibition в Измир (Турция) и, най-сетне – при Второто Международно Триенале в  Doornik (Tournai), Белгия, където за първи път творбите й са изправени лице в лице с вековните традиционни фламандски гоблени.

Днес повечето от нейните гоблени могат да бъдат открити в частни колекции из цяла Франция и северна Европа, а признанието за нейното изкуство се разширява и достига до публични колекции като ART DIALOGUE, Париж, както и до колекцията на Националната художествена галерия.

Творбите на Мария Киркова са разнообразни по своята концепция, техника и изпълнение. Съблюдавайки традиционната гладка тъкаческа техника, дизайните й същевременно разкриват влияния на творци като Миро и Пикасо, както и упоритото съхранение на едно от най-древните български майсторства.

Автор: Курт Хаубрехтс
10.02.2006 г. 10:39
Посетено: 1401
Етикети: Гоблени
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/1742-gobleni-ot-mariya-kirkova