Изложби

Изложба "Живопис и скулптура от ХХ век от колекцията на НМБИИ"

Промените в нашето изкуство през избрани произведения на големите български майстори

Изложба "Живопис и скулптура от ХХ век от колекцията на НМБИИ"
Златю Бояджиев - "Брезовски овчари" (1941)


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "Живопис и скулптура от ХХ век от колекцията на НМБИИ" София

Експозиция, представяща промените в нашето изкуство през избрани произведения на големите български майстори, бе открита на 18 юли в Националния музей на българското изобразително изкуство (НМБИИ) на пл. „Княз Александър I“ № 1 в София.
  

◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „Живопис и скулптура от ХХ век от колекцията на НМБИИ” осветлява темповете на промените в нашето изкуство през избрани произведения на големите български майстори. От наследството на първомайсторите, през тежненията на творците от 20-те и 30-те години, през стремежите и постиженията на художниците от 60-те, 70-те и 80-те години, зрителите ще имат възможност да се потопят в сложния, често противоречив, но и изпълнен с оптимизъм български художествен ХХ век.

За малко повече от век българското изкуство изминава пътя от възрожденските икони и портрети до сложния свят на съвременната пластична култура. Неговата история е наситена със събития, има своите върхови постижения, познава и вътрешни колизии и лутания.

Подбраните произведения онагледяват два основни постулата - „осъвременяване” и национална идентичност - отправно начало на развитието на изкуството ни през ХХ век. На всеки етап те се тълкуват по различен начин, имат различно съдържание и различни стилови характеристики. И ако битът, митологията и фолклорът до голяма степен очертават границите на националното, то около програмните призиви за “модерност” се кръстосват различни пластични тенденции с различен произход и с различно развитие във времето. Така много често стиловата определеност е заместена от своеобразна амалгама от тенденции, претворени подчертано индивидуално, с размах и неподправен артистизъм.

„Модерното” у нас започва с жанровите сцени на битописците и след тях, през всяко следващо десетилетие, се утвърждават нови възгледи и нови „модерности”. Поколенията у нас непрекъснато се догонват, като едновременно се допълват и често взаимно се отричат. Това определя и наситената динамика на художествените процеси, основно качество на българския ХХ век, а резултатите, постигнати само за 100 години, са наистина впечатляващи.


Автор:
НМБИИ
Публикация:
21.07.2013 г. 14:01
Етикети:
Посетено:
3728
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17411-izlozhba-zhivopis-i-skulptura-ot-hh-vek-ot-kolektsiyata-na-nmbii