Изложби

Изложба на Веселина Тръпчева в Галерия 8, Варна

Made in U.S.

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на Веселина Тръпчева в Галерия 8, Варна

За трети път Веселина Тръпчева (U.S.) показва актуалните си творби в Галерия 8. Откриването е на 19 юли от 18.00 до 20.00 часа на познатия адрес - Варна, ул. "Бр. Шкорпил" 8а.

Експозицията "Made in U.S." включва 13 рисунки изпълнени много деликатно с молив и темпера. Освен с впечатляващите си размери (175/120 см), творбите са образец на изключително високото рисунъчно майсторство на авторката. Пестеливи като колорит, рисунките са много рядко срещана, сполучлива комбинация от развихрено въображение и неподправен, чуствен академизъм. И отново основната тема е жената.

На 30 юли от 14.00 до 19.00 часа Веселина Тръпчева ще бъде на разположение на заинтригуваните зрители / посетители за коментари и обсъждане на творбите от тази колекция. Разкриването на мотивите, подтика и реализацията на авторката ще задоволят събудилия се интерес на всеки непредубеден зрител.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Веселина Тръпчева е родена през 1973 г., във Варна. Завършила е Националната гимназия за изящни изкуства „Илия Петров” и Националната академия за изящни изкуства в София – специалност „Графика”. Получила е бакалавърска степен по изящни изкуства, специалност „Живопис” от Savannah College of Art and Design, Savannah, GA 1998 г. и магистърска степен по изящни изкуства от Parsons School of Design, New York, NY 2000г. Работите й са били публикувани в „Нова американска живопис” - специална национална публикация на магистри по изящни изкуства 2000 г. Получила е специална награда, за да вземе участие в Skowhegan School of Painting and Sculpture 2002. През 2003 г. е била поканена и финансирана от корпорацията Yaddo (която спонсорира изявени таланти в областта на изкуствата) да работи и живее в Saratoga Springs, NY.

Получила е награди, като „Jean and Don Rorke Award” за изкуство на Североизточните щати през 2002 г. и Грамота от Четвъртата ежегодна изложба на малкия формат в Attleboro Museum, Attleboro, Massachusetts. През 2007 г. е участвала в „Радиус” - изложбата за нов талант на Музея за съвременно изкуство „Aldrich”, Ridgefield, Connecticut. През 2009 г. е участвала в изложбата „Еngineering Eden” at Allegheny College, Meadville, Pennsylvania.

Веселина Тръпчева е гостуващ лектор в Maryland Institute College of Art, Baltimore и преподавател в University of Connecticut, Westchester Community College и Bergen Community College. Живее и работи в Westchester, NY.


Автор:
Галерия 8
Публикация:
18.07.2013 г. 11:49
Етикети:
Посетено:
1189
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17400-izlozhba-na-veselina-trapcheva-v-galeriya-8-varna