Изложби

"Аероживопис" - изложба на футуристични творби на Мино Деле Сите

Италианският футуризъм гостува в Павликени

"Аероживопис" - изложба на футуристични творби на Мино Деле Сите


◊ СЪБИТИЕТО

Аероживопис
Изложба на футуристични творби на Мино Деле Сите


18 юли – 16 август 2013
Народно читалище „Братство 1884”
гр. Павликени

На 18 юли от 17.30 ч. в Народно читалище „Братство 1884” - гр. Павликени ще се състои откриването на „Аероживопис” – изложба на творби на Мино Деле Сите. Ще бъдат изложени повече от 50 творби на италианския художник-футурист, който бе определен от Енрико Прамполини като „един от най-младите и идейни аерохудожници на италианския артистичен авангард”. Неговото творчество ще бъде представено чрез антология на творбите му, сред които има футуристични зародиши, изживени под знака на аероживописта, както и нюйоркски видения от по-късния му период.

Изложбата носи името на тенденция, появила се през втората фаза на футуризма с по-близка до кубизма визия, която измества вниманието на футуристите върху силните преживявания, вдъхновени от естетиката и динамиката на полета.

Експозицията организирана от Община Павликени, съвместно с Италианския културен институт в София, ще остане отворена до 16 август.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Мино Деле Сите е роден през 1914 г. в град Лече. През 1931 г. се присъединява към футуристичната поетика, изграждайки дълбоко приятелство с Маринети, Прамполини, Дотори, Филиа и Дюлгеров и заедно с тях участва в най-важните италиански и европейски изяви на движението през трийсетте. През онези години той  разширява своите изследователски дейности и в други области, като стенната пластика, църковната живопис, скулптурата, музиката и журналистиката. След Втората световна война Мино Деле Сите присъства активно в по-големите изложби. През 1956 г. се състои неговата първа Антология  в Галерия деле Кароце в Рим. През 1965 г. художникът организира самостоятелната си изложба в Ню Йорк, където подготвя голяма антология и продължава през 1976 г. с още една в Марко Айлънд във Флорида.

Професор по изкуствознание,
Мино Деле Сите води курсове и семинари в Академията по дизайн в Болоня и тази по Изящни изкуства в Рим. През 1982 г. присъства на панорамата „30-те години” в Милано, а през 1986 г. в Рим участва в изложбата „Футуристичният автомобил”. След няколко самостоятелни експозиции, през 1988 Мино Деле Сите е отново в Милано с „Футуризъм и мода”, а през 1989-1990 в Неапол и Лондон със „Самолет и живопис”. През 1989 г. в родния му град Лече, в Регионалния музей, неговото творчество е чествано с голяма изложба, която съдържа и най-новите му творби, а в Серавеца през 1990 се затваря цикълът на самостоятелните му изложби, на които той лично присъства. Умира в Рим през 1996.




Автор:
Италиански културен институт в София
Публикация:
17.07.2013 г. 16:21
Етикети:
изложбаСофияИталиански културен институт
Павликени
Аероживопис
футуризъм
Мино Деле Сите
Посетено:
1263
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17396-aerozhivopis-izlozhba-na-futuristichni-tvorbi-na-mino-dele-site