Изложби

"Втора природа" в галерия Sariev Contemporary, Пловдив

Самостоятелна изложба на Лубри

"Втора природа" в галерия Sariev Contemporary, Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Sariev Contemporary, Пловдив
представя

"Втора природа"
Лубри


Самостоятелна изложба
12 юли - 30 август 2013

Куратор: Вера Млечевска


В своята втора самостоятелна изложба в галерия Sariev Contemporary Лубри представя кадри, за които отправна и събирателна точка са различните медии, деформиращи фотографския образ.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Медията за Лубри не е самоцел, а по-скоро криво огледало, в което фотографският образ е предизвикан да брани своята оригиналност. Лубри има респект към лентата и всички процеси, които съпътстват продукцията на кадъра. Лентата се явява като някакъв органичен калъп – гарант на видяното, но фотосът не е непременно последното явяване на изображението, а само едно от няколко, които предшестват и последват. Още преди да го запечата на лента, образът е изкривен от огледала или прожектиран, Лубри го прокарва през различни медии и го изкривява от всяка следваща експонация. Той самият с готовност напуска контрола на апарата и влиза в кадър. Всички тези действия са като някаква садистична игра на издевателство върху фотографията – нейният обект остава жив, но деформиран и осквернен. Изображението отразява собствената си вторичност, техническата му възпроизводимост го разцентрира и размива все повече. Оригиналният образ остава различим, но все по-дистанциран от нас и по силата на тази отдалеченост - по-чужд, носталгичен и странен.

Какво се случи с фотографията от нейното изобретяване до днес? От изкуство на търпението, фотографията се трансформира в технология на изобилието и дори излишъка. Всяко щракване е парче, уплътняващо пъзела от образи, припокриващ видимия свят. Всяко следващо заснема вече произведени от нас образи и така в прогресия. Ние обитаваме среда, която е документ на самата себе си, деформирана в отражения, колажи и обрамчени в прозорци от хипер действителности. Фотографиите са втора природа на битието, което обитаваме, гледни точки, които ни се предлагат и обещания за удоволствия, които се отлагат на хоризонта на екрана, образи, които заместват реалността с илюзия.

Изложбата “Втора природа” може да бъде разгледана в галерия Sariev Contemporary между 12 юли и 30 август 2013 година.


◊ ЗА АВТОРА

Лубри е роден в София 1977 година. През 2007 прави първата си самостоятелна изложба “Момчетата не плачат” в галерия Пистолет. През 2011 година е представен от куратора Вера Млечевска в платформата “ФОН: Млади автори” на Галерия "Сариев", Пловдив с изложбата BACKUP. Участвал е в изложбите "Photonic moments", Любляна, Словения, 2007; Месец на фотографията във Виена, 2007; A.A.H. "All about Him" (Всичко за Мъжа), София, 2008; Персона, Галерия ИСИ, София, 2010; The End and Beyond, Център за съвременно изкуство – Баня Старинна, Пловдив; Фестивал "Град и публични пространства", проект “Ритуали на обичайното”, Пловдив, 2012.

Като автор е представен в книгите: “Future Images – A collection of the World’s Best Young Photographers”, Mario Cresci and Radu Stern, Italy, 2010; “Selected Works and Events by Edno Magazine 2002-2009”, Sofia, 2009; “The Bulgarian Nouvelle Vague”, Sofia, 2012. Негови проекти са публикувани в списанията "Едно", "Vice", вестник "39 Грама", "Fantom magazine".


Автор:
Галерия Sariev Contemporary
Публикация:
10.07.2013 г. 18:54
Посетено:
1395
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17373-vtora-priroda-v-galeriya-sariev-contemporary-plovdiv