Изложби

Изложба на канадската художничка Александра Пеникуук

"Коктейли" - изложба живопис

Изложба на канадската художничка Александра Пеникуук


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия “ЛИК”
представя

Александра Пеникуук

“Коктейли”
изложба живопис

От 03.07. до 16.07.2013 г.,
вернисаж на 03.07., сряда, от 18.00 ч.

Възпитаник на Колежа Онтарио по изкуство и дизайн (5-годишна програма), завършвайки с почести Катедрата по изящни изкуства, Александра Пеникуук продължава обучението си в Британския институт във Флоренция, Италия, допълнено с независими проучвания  върху изящни изкуства в Мадрид, Испания и по-късно в Университета на Ватерло, с концентрация върху ренесансови картини и  реставрация.

Спечелила е няколко награди за живопис, включително награда от Фондацията за фигуративна живопис на Елизабет Грийншилдс, стипендия  на името на г-жа WO Форсайт, награда от Елмууд Клуб – “Най-добра художничка в Колежа Онтарио” и награда “Избор на публиката на град Вон”, Канада.

Нейни картини са включени в частни и корпоративни колекции във Ванкувър, Ню Йорк, Маями, Мексико Сити, Хонконг, Австралия и Европа.


◊ ХУДОЖНИЧКАТА ЗА ИЗЛОЖБАТА

Като артистичен подход, харесва ми да осмислям  привлекателни обекти (привлекателни за мен и за широката общественост) и да се опитам да упражня контрол над тази привлекателност. Какво  прави изображението привлекателно? Какво се крие зад изображението? Може ли привлекателността да се намали, ако се тушират цветовете, промени се формата  и техниката или разпознаваемостта е много повече от сумарните елементи. За най-новата си серия, аз избрах да нарисувам поредица от напитки, по-специално дестилирани напитки, отчасти поради тяхната прозрачност и неограничената им палета, но и поради силата и ефекта на тези примамливи и изкусителни образи върху всички нива на нашето общество.

Движението на водата винаги ме е очаровало: енергията на вълните и мехурчета, както и начина по който светлината играе с тях. В близък план, почти абстрактните образи на искриците светлина върху напитката, примамват сетивата. Коктейлът е специално избран, тъй като е мощен образ на удоволствие и блясък. Изникват асоциации за знойни шезлонги край прохладата на красив басейн, елегантни партита или забави в домашна обстановка, образи, които завладяват ума.

Няма намек за тъмната страна: смазващата реалност на алкохолизма също се мярка в съзнанието с тези примамливи и  добре калкулирани образи. Алкохолът убива повече хора, отколкото цигарите, и все пак, интересна е липсата на плашещи предупреждения върху етикетите. Рекламата и маркетинга му са се превърнали в изкуство.

Тези картини илюстрират един от любимите ни начини да си угаждаме. Те намекват за лукса на времето, прекарано с приятели, възбудата да срещнем някой нов, или може би само радостта да се излегнем на дивана след дълъг ден. Често тези еликсири са отражение на това как бихме искали да виждаме себе си: изискани, елегантни, остроумни, декадентни и с висок дух. Класическите мартини и скоч с лед предизвикват лека  носталгия по елегантността, изтънчеността и лукса на отминалите времена. С луксозният си чар, съвременните  изискани коктейли могат да бъдат подчертано мъжествени или безсрамно женствени.

Коктейлът е върховен символ на празника; метафора за живота. Моятa мисия е да се фокусирам върху положителните аспекти на живота чрез картините си. Тези изображения на алкохол улавят същността на празниците и светските тържества: доброто настроение. Тук присъстващите творби заимстват от съвременните  типове изображения от медиите, които успешно изразяват удоволствие и изтънченост, без намек за измамност. Иска ми се да видим само желаните аспекти в тези изображения.

Привличането, което изпитваме към естетиката на серията картини за коктейли / ликьори, за мен показва връзка между нашите две култури. Както и в Квебек, известен с културната настройка, да се заделя време за да се насладим на живота, така и в България също има тази специална нагласа. Без значение от сезона или статута на тези много социално активни хора, добрите времена, в компанията на добри приятели, ще надделеят.

Специално за тази самостоятелна изложба в галерия „ЛИК“ в София, България създадох 18 картини. Използваните материали са платна с тежест 15 унции, бар за разпъване с музеен профил, акрилни и маслени бои. Направих няколко фотосесии, в които заснех напитките от много различни точки и ъгли, след което започнах да скицирам композицията, за да постигна стегнат графичен дизайн, преди да нанеса боята върху платното. Маслените платна в тази колекция имат множество слоеве, гланцирания, както и лак дамарова, най-вече при произведенията с преобладаващи тъмни сегменти, които са рисувани с маслени бои. При произведенията в кехлибарената гама съм използвала акрилни бои, използвайки техника със суха четка и множествено напластяване. Използвах и гланцираща техника при някои от акрилните платна.
Александра Пеникуук

Автор:
Галерия ЛИК
Публикация:
03.07.2013 г. 16:21
Етикети:
арт новиниживописизложбаГалерия ЛИК
Коктейли
Александра Пеникуук
Посетено:
1195
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17340-izlozhba-na-kanadskata-hudozhnichka-aleksandra-penikuuk