Изложби

В България гостуват четирима американски творци

Галерия-книжарница "София Прес" представя произведения в областта на живописта, фотографията и поезията

В България гостуват четирима американски творци
Картина от Джулия Павоне


◊ СЪБИТИЕТО

По покана на фондациите „Орфей” и „Грифис” тази година в България гостуват четирима американски творци, които ще представят свои произведения в областта на живописта, фотографията и поезията.

Заповядайте!

Изложба на Дайан Барсело, Джулия Павоне, Марк Диксън
смесена техника, живопис, фотография

Майкъл Брадфорд

поезия


Откриване: 2 юли от 18.00 до 20.00 часа
Галерия-книжарница "София Прес", ул. “Славянска” 29

Продължителност: 2-5 юли 2013


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ТВОРЦИТЕ

Дайан Барсело се дипломира като магистър по изящни изкуства, специалност "Скулптура", в университета в Мериланд, през 1989 и като бакалавър по изящни изкуства в школата за изкуство „Коркоран”, Вашингтон, през 1982 г. В момента е гостуващ художник в София, България, по линия на фондация „Грифис” (Ню Лондон, Кънектикът). Била е гостуващ художник в Творческата колония „Бърдклиф” на Удстокската гилдия (Удсток, Ню Йорк), Центъра за изкуства „Банф” (Алберта, Канада), IPARK (Ийст Хадам, Кънектикът) и в Ателие Джонсън, като участник в практически курс по леене (Трентън, Ню Джърси). През 2006 г. е удостоена със стипендия за скулптура от Комисията по култура и туризъм на щата Кънектикът. Нейни творби са показвани в множество групови изложби в музеи и галерии в САЩ. Част от тях може да се видят в момента в Библиотеката на „Мичъл Колидж”, Ню Лондон, където като гостуващ художник, тя неотдавна завърши една скулптурна поръчка. Барсело е нещатен преподавател в Университета Кънектикът. Живее и работи в Ню Лондон.

„Движещата сила в моята творческа работа е да събирам във фокус физическия и сетивния си опит от света. Създавайки образи с тъкани, материали и думи, аз се стремя да съчетая съзнателния свят на идеите с вродената проницателност на кожата. Работейки с анатомически прозрачности, карти, фотофрагменти, мед и глина, колажите ми изследват приказната територия на паметта и носталгичния копнеж по Куба в спомените на баща ми. В тях се опитвам да примиря тялото и земята, езика и идентичността, личното и политическото.”


Джулия Павоне е съосновател и куратор - директор на Галерията за изкуство “Еликсей фон Шлипе”, на територията на университетското градче Ейвъри пойнт на Университета Кънектикът, от двайсет и една години. През последните двайсет и пет години преподава история на изкуството и оценка на изкуството. Джулия продължава работата си като художник от трийсет и осем години, създавайки големи платна с абстрактна живопис и смесени техники, а напоследък създава платна с восъчни бои и намерени предмети. Имала е множество изложби в различни местни галерии и в Ню Йорк Сити, както и множество поръчки, включително и една стенопис в Пруденшъл сентър в Бостън.

Била е гостуващ куратор и гостуващ член на жури на множество други средища за изкуство, както и гостуващ лектор, по покана на различни организации.

„Всеки път, когато даден творец има възможността да се запознае с някое ново място, нова култура, нова заобикаляща го среда... светлина, цветове, миризми, вкусове..., това е винаги зареждащо и вдъхновяващо за творческата му душа.

Имала съм изключителната възможност да бъда вече два пъти в България като гостуващ художник по линия на фондации “Грифис” и „Орфей” през 2003 и 2005 г. г. Това, че нямах никакви други ангажименти, освен да рисувам, докато бях тук, ми позволи да се рея накъдето ме носеха ума и душата ми. Открих, че ме вдъхновяваха не само необикновено красивите пейзажи, но и прекрасните сърдечни хора на тази страна. България знае как да открадне сърцето на човек. Тя ме накара да погледна света от различен ъгъл. Открих нови и различни неща, които заслужават внимание, естетика, предмети и условия на работа, неща, които са вече завинаги част от мен и са станали част от моето изкуство.

Дълбоко благодарна съм, за възможността да дойда отново в България, да се срещна с вече стари приятели и се надявам, да намеря нови, и да задълбоча и разширя творческите си хоризонти."


Марк Диксън е фотограф. Неговата тема е така нареченият „намерен обект” (found object), който в художествен смисъл означава използването на даден обект, който не е бил предназначен за художествена цел, но съществува вече с друго предназначение.

„Фотоапаратът, по своята природа, премахва контекста. Предизвикателството за фотографа е да осъзнае и да се възползва от тази особеност. Надявам се, че в тази подборка от образи съм използвал напълно естествените възможности на фотоапарата. Целта е създаване на нови начини за поглед към обектите; откриване на форми, багри, модели и текстури. Надявам се, да ви заинтригува преливането на познатото и новото.”


Майкъл Брадфорд е доцент по драматични изкуства и директор на бакалавърския курс по театрознание в Университета Кънектикът, където преподава история на театъра, драматична литература и драматургия. Майкъл има бакалавърска степен по общообразователни предмети от Университета Кънектикът и магистърска степен по изящни изкуства от Бруклинския колеж (CUNY).

Автор е на множество многоактни и едноактни пиеси, поставяни на различни места в Ню Йорк, включително и на Бродуей в Американ плейс тиътър, LARK Плей дивелъпментъл сентър, Ансамбъл студио тиътър, в театрите „Аксес” и „НАДА”. Регионално, негови пиеси са поставяни в Хайджиник арт тиътър, Ню Лондон, КТ, ЕТА Криейтив артс фаундейшън, Инк. (Чикаго, ИЛ), Плейхаус он Парк тиътър, (Хартфорд, КТ), HERE арт сентър (Ню Йорк). Има и една световна премиера в Съвременен театър (A Contemporary Theater (АКТ) (Сиатъл, ВА), провеждал е театрални работилници и четения в Манхатънския театрален клуб (Ню Йорк), Дъ ню блак фест (Ню Йорк), Ърбан стейджис (Ню Йорк) и Лиминал студио (Лондон).

Творческите му гостувания и стипендии включват: Стипендия за драматургия на Манхатънския театрален клуб, на ЛАРК дивелъпментъл тиътър (Ню Йорк), гостуване на Нюйоркската сценична и филмова компания, писателска стипендия на Комисията за култура и туризъм на щата Кънектикът и научноизследователска стипендия на Фулбрайт в Гранада, Испания. Негови пиеси са издавани от Бродуей плей пъблишинг и могат да бъдат намерени в антологията “Седем по-различни пиеси”, под редакцията на Мак Уелман. Киносценарият му “Съзерцание на дървета” е продуциран от Стоунуол филмс прeз есента на 2007 г. В международен план, Майкъл е провеждал театрални работилници в Театро офиси на Тиътър къмпани в Гимареас, Португалия и в Тиргу-Мурес, Румъния. Драматург е на театралната компания в Хартфорд - Bated Breath Theater Company.
Автор:
Организаторите
Публикация:
28.06.2013 г. 17:27
Етикети:
живописпоезияизложба
американски автори
Майкъл Брадфорд
Марк Диксън
Джулия Павоне
Дайан Барсело
Посетено:
1340
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17325-v-balgariya-gostuvat-chetirima-amerikanski-tvortsi