Изложби

Изложба на Николай Ангелов-Гари в Арт галерия "Ларго", Варна

"Нов ден" - изложба живопис

Изложба на Николай Ангелов-Гари в Арт галерия "Ларго", Варна
Николай Ангелов-Гари. "Надежда"


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго" представя

Николай Ангелов-Гари
изложба живопис
"Нов ден"

28 юни – 18 юли 2013 г.

Откриване на 28 юни 2013 г., петък, от 18.30 до 20.00 часа в галерията на ул. "Хан Крум" № 8 (до Римски терми).

• Пресконференция с автора на 28 юни 2013 г., петък, от 12,30 до 13,30 часа в галерията на ул. "Хан Крум" 8.
    

От 28 юни 2013 г. в седемдесет и деветата поред изложба Арт галерия "Ларго" ще представи бургаския художник Николай Ангелов-Гари. За втората си самостоятелна изява в „Ларго” Гари е подготвил 24 нови платна, населени с познатите негови герои – предимно женски и детски образи. За младия художник те въплъщават чистотата и невинността, красотата и поезията в живота.

Експозицията носи знаковото заглавие „Нов ден”. Именно очакването на новото е най-силният и най-често срещаният в картините момент. Младото момиче тръпне в очакване на първата среща, малките деца препускат към първото си приключение, младата майка открива новите усещания от общуването с първата рожба, красивата девойка преживява вълненията на първата лятна любов. Във всяка картина авторът е заложил на новото начало и на тръпката от неочакваното. Посланието е да тръгваме към всеки нов ден с надеждата за прекрасните неща, които могат да ни се случат през този ден.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

„Надежда” е наречена и една от картините, веднага грабващи вниманието на зрителя. От платното ни гледат от упор поразително сините, блестящо-лъчезарни очи на младата Надежда – надежда за нов ден и за ново начало в него. От рамото на девойката наднича един друг световен символ на надеждата и любим герой в картините на Гари – гълъбът.

В „Молитва за дъжд” красивата, облечена в бяло девойка също е символ на новата надежда. Тя напомня за древни времена, когато весталките и жриците са се обличали в дълги, бели роби и са танцували ритуално за дъжд. Но тук усещаме намигането на художника. Невинността и изяществото на модела контрастират с чувствеността на позата, захарната сладост на динята е символ на сладките изкушения, поднасяни ни от живота.

В „Тайният дневник” отново е загатната изкусителната сила на женската природа, чрез червеното канапе, на което е седнало девойчето. Черната котка, символ на фаталната жена, в картината все още е малко котенце. Но и тук героинята на Гари е в началото на пътя, който ще я превърне от малката кокетка в изкусителна жена. Новият ден ще дойде с нови очаквания, но и с осъзнаване на нашата нова, променяща се същност.

Красотата, младостта, невинността, са издигнати в култ в творчеството на Гари. Неподражаемият му стил, впечатляващите портретни композиции, нежният колорит и изяществото, с което моделира образите в картините си, му създадоха многобройни почитатели, не само сред българските ценители, но и далеч зад пределите на родината.

Не пропускайте тази интересна изложба, оптимистична и позитивна. Заредете се с лятното настроение, което ще откриете в залите на галерия „Ларго”, благодарение на бургаския посланик на добротата и красотата Николай Ангелов-Гари. Изложбата продължава до 18 юли. Повече снимки можете да видите на сайта на галерията. 

   
◊ ЗА ХУДОЖНИКА
   
Николай Ангелов-Гари е роден на 13 ноември 1978 г. в Карлово. През 2003 г. завършва ВТУ "Св. св. Кирил и Методий” със специалност "Скулптура”, но работи основно в областта на живописта. От 2009 г. е член на Дружеството на бургаските художници и участва активно във всички изложби и събития на групата.

Има 8 самостоятелни изложби в Карлово, Пловдив, Бургас и София и множество участия в сборни експозиции. Гари често е канен и участва в пленери в страната. Авторът работи в областта на иконописта и е участвал в изписването на параклис “Св. Пантелеймон” в гр. Карлово (2003) и на църквата “Рождество Богородично” в село Братово (2007). Живее и работи в Бургас.



Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
25.06.2013 г. 20:28
Посетено:
2176
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17307-izlozhba-na-nikolay-angelov-gari-v-art-galeriya-largo-varna