Изложби

Представяне на 55. Венецианско биенале в Гьоте институт

Съвременното изкуство и неговите актуални тенденции

Представяне на 55. Венецианско биенале в Гьоте институт
Марино Аурити, Енциклопедичният дворец на света, 1950-те


◊ СЪБИТИЕТО

Венеция, 55. биенале, Енциклопедичният дворец
(01 юни – 24 ноември 2013)

презентация

26 юни 2013, сряда, от 17 часа
Гьоте институт София
ул. „Будапеща” № 1, София


...158 участници в кураторския проект на Масимилиано Джиони, 88 национални павилиона, 47 официални съпътстващи проекта – това е 55-та Международна художествена изложба във Венеция, или както събитието е по-известно, Венецианското Биенале – La Biennale di Venezia http://www.labiennale.org/en/art/ 

В този кипеж от арт събития България липсва, вече като че ли по традиция... Група колеги, по инициатива на Института за съвременно изкуство - София, организира презентация на събитието с неговите съставни части – кураторската изложба, националните павилиони, съпътстващите събития, общия контекст на представяне на съвременното изкуство и неговите актуални тенденции.

Лъчезар Бояджиев, Яра Бубнова, Светлана Куюмджиева, Владия Михайлова, Иван Мудов, Веселина Сариева, Калин Серапионов, Недко Солаков и всички желаещи да се включат ще показват и разказват, ще споделят впечатленията и анализите си.

Срещата е отворена за всички, които искат да научат повече за тазгодишното Венецианско биенале, както и да участват в дебата за неговата „приложимост” и „видимост” у нас изобщо.

Венецианското, най-старото биенале на съвременно изкуство в света, е и най-дискутираното в България – от една страна, то е единственото, в което още има национално представяне; от друга – у нас не съществуват механизми за участие в него с национален павилион; от трета – информацията за самата изложба не винаги е „от първа ръка“.

Представянето се организира в сътрудничество с Гьоте институт София.



Автор:
ИСИ - София
Публикация:
23.06.2013 г. 18:10
Посетено:
1949
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17290-predstavyane-na-55-venetsiansko-bienale-v-gyote-institut