Изложби

"Масичке, дай да ям!" - изложба в Чешки център

Czech Design в рамките на Sofia Design Week

"Масичке, дай да ям!" - изложба в Чешки център


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "Масичке, дай да ям!"

Откриване на изложбата на 20.6. от 18.00 ч., в присъствието на куратора Михаел Вашку, в Галерията на Чешкия център, ул. „Раковски“ 100

Изложбата „Масичке, дай да ям!“ (Stolečku, prostři se!) отразява специфичния свят на чешките приказки, които привличат публика от цял свят и също като дизайна се стремят да предизвикат емоция. По нетрадиционен начин инсталацията представя подбора на чешкия дизайн и куратор Михаел Вашку от "Czechdesign" - неправителствена организация, създадена през 2003 г. с цел насърчаване и популяризиране на чешкия дизайн.

Пътуващата изложба на съвременен чешки дизайн е включена в програмата на петото поред издание на Международния фестивал за дизайн и визуална култура Sofia Design Week (21.-30.6.2013).


◊ КУРАТОРЪТ ЗА ИЗЛОЖБАТА

„Чешките приказки са високо ценени, заради своята специфична проникновеност и оригиналност. Филми като „Три орехчета за Пепеляшка“ (1973) са спечелили сърцата на деца и възрастни от цял свят. Отразяват се спомените от старите времена и създават мечтана представа, която не е само реакция на филмовата сцена, но ни показва здравата основа от идеи и сценарии.
Приказките носят нашата колективна европейска идентичност. Техният образен език изразява грижите, притесненията и радостите на предците ни, използва архетипни образи, които често крият някоя мъдрост. Не поставят на децата ограничения във въображението, затова и те толкова много ги харесват. Именно приказките са отражение на детския вътрешен свят. Няма смисъл от логично обяснение на приказките. Тяхната цел е да провокират чувствата на зрителя, най-вече в сърцето му. Затова нищо чудно, че могат да бъдат асоциирани с дизайна.

Дизайн не означава оптимизиране на традиционните изделия, които биха се отличавали със своята функционалност. Точно обратното, дизайнът въздейства върху наблюдателя, както приказката върху слушателите. Целта на дизайнерите не е само да създават обекта, но главно той да бъде причина за емоции. Понякога е достатъчна съвсем опростена идея, друг път непонятна сложност. Смятам, че като цяло чешкият дизайн и конкретно изложените предмети, подобно на приказките, са изпълнени с емоции и романтика. Общото между тях е повтарящото се чувство на радост винаги, когато дизайнът се появява пред очите на човека, както нестихващото желание на децата да чуят отдавна позната приказка отново и отново.“
(Михаел Вашку, куратор)


◊ ЗА CZECHDESIGN

Организацията с нестопанска цел "
Czechdesign" възниква през 2003 г. с цел да подкрепя и представя чешкия дизайн. През същата година възниква и интернет порталът Czechdesign, който е най-старият портал занимаващ се с дизайн в Чешката република.

От 2010 г. "
Czechdesign" разполага с независима галерия в центъра на Прага, в която изложеното не се продава - Galerii/ CZD. Пространството служи като платформа за срещи на дизайнери с граждани и фирми, организират се редица лекции, уъркшопове и конкурси.

Vasku & Klug е младо архитектурно студио със седалище във Виена и Прага. Дуото Михаел Вашку и Андреас Клуг се фокусира върху класическата архитектура в по-малък мащаб и съвременни конструкции и съоръжения. Всеки проект се доближава и носи посланието на историческата идея “Gesamtkunsterk” (синтез на изкуствата), адаптирана в съответствие със съвременните изисквания. Холистичният подход може да бъде видян във всеки детайл, независимо дали става дума за мебели с индивидуален дизайн за сгради или други елементи.
Автор: Чешки център - София
19.06.2013 г. 13:06
Посетено: 1070
Етикети: Sofia Design Week, пътуваща изложба, чешки център, изложба, дай да ям, Масичке, Czechdesign, чешки приказки, съвременен чешки дизайн
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17263-masichke-day-da-yam-izlozhba-v-cheshki-tsentar