Изложби

"Болоня" - изложба и майсторски клас на италианския фотограф Франко Франчески

В рамките на Месец на фотографията 2013

"Болоня" - изложба и майсторски клас на италианския фотограф Франко Франчески


◊ СЪБИТИЕТО

"Болоня"
Изложба и майсторски клас на италианския фотограф Франко Франчески

София, 18 юни - 3 юли 2013

На 18 юни от 19.00 ч. в Арт Център ФотоСинтезис в София на бул. "Васил Левски" 57, ще се открие изложбата „Болоня” на Франко Франчески - майстор на съвременната италианска фотография.
 
Изложбата, организирана от Италианския културен институт в София, съвместно с Българска фотографска академия, се провежда в рамките на Месец на Фотографията 2013 и ще продължи до 3 юли. Ще бъдат изложени тридесет и две прекрасни изображения в черно и бяло, характеризиращи се с острота и зимна светлина, без никакви отражения. Изобразявайки най-забележителната част от архитектурата на ХХ век в града, заснетите обекти са като обгърнати от едрозърнеста мъгла от миналото.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА И МАЙСТОРСКИЯ КЛАС

Изложбата е създадена с цел зрителите да се запознаят по-добре с града или да го преоткрият в различна светлина. Проектът се ражда от съзнанието, че от цяла Италия, и по-специално от град Болоня, само художествените и архитектурни забележителности от миналото са тези, които публиката познава, а много често, страхувайки се от сравнение с прекалено бляскавото минало, модерните и съвременни произведения биват игнорирани или не изпъкват достатъчно. Размишлявайки над това, Франко Франчески търси в архитектурните линии на сгради от миналия век духа, който е повлиял на различните стилове. Скривайки общото и фокусирайки се върху детайлите, той търси определен знак, символ, който да разкрие не само архитекта, но и епохата му и културата на града в представения историческия момент. От това изследване, фотографът е изготвил редица изображения с изненадващи ъгълчета, корабни платна, геометрични движения и динамизъм. Вместо обичайните цветове и успокояващи колонади в червено и охра или барокови църкви, виждаме бяло и сиво. И така оценяваме динамичното движение на града към бъдещето, към новата Европа, на която той принадлежи.

• По повод фотографската си изложба, на 19 юни от 19.00 ч. в Арт център ФотоСинтезис, Франко Франчески ще води майсторски клас, предназначен за професионалисти, както и за любители. С цел да установи диалог с публиката, Франчески ще започне с прожекция на някои от фотографиите, които са част от изложбата и ще ги обсъди с участниците. Той ще обясни личното си тълкуване на фотографията и ще продължи с анализа на други негови по-ранни произведения. Накрая той с удоволствие ще отговаря на въпроси на публиката. Майсторският клас също ще се проведе в рамките на Месец на фотографията 2013.

И двете събития са част от програмата на Италианския фестивал в България 2013.


Автор:
Таня Петрова, Италиански културен институт
Публикация:
18.06.2013 г. 14:48
Посетено:
1078
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17254-bolonya-izlozhba-i-maystorski-klas-na-italianskiya-fotograf-franko-francheski