Изложби

Изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА

Искра Благоева, Стела Василева, Зоран Георгиев, Николай Занев, Кирил Кузманов, Емилиян Лалев, Сашо Поповски, Димитър Солаков

Изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА


◊ СЪБИТИЕТО

Софийска градска художествена галерия и Институт за съвременно изкуство – София
съвместно с Фондация за гражданско общество, Ню Йорк
и Международната мрежа Награди за млади художници
представят:

Изложба на номинираните художници
за Наградата за съвременно изкуство БАЗА


Искра Благоева, Стела Василева, Зоран Георгиев, Николай Занев, Кирил Кузманов, Емилиян Лалев,
Сашо Поповски, Димитър Солаков 

18 юни – 14 юли 2013,
откриване 18 юни, вторник, 18.00 ч.,
Софийска градска художествена галерия
ул. "Ген Гурко" 1, София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)


◊ ПОВЕЧЕ ЗА НАГРАДАТА БАЗА

Конкурсът за млади художници БАЗА е част от мрежата конкурси Young Visual Artists Awards (yvaa.net), които се провеждат всяка година в Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Чешката република, Косово, Македония, Сърбия, Словакия и Словения. Връзката между отделните конкурси е Фондацията за гражданско общество в Ню Йорк, която осигурява наградите – творчески престой от шест седмици в Ню Йорк за един художник от всяка държава. Всеки от националните конкурси има собствено наименование, ред на провеждане и художествена институция, която го управлява. Автор на названието БАЗА и инициатор на самата награда е Мария Василева. Институтът за съвременно изкуство – София е организацията, отговорна за провеждането на конкурса и втората част от наградата – самостоятелна изложба в Галерия ИСИ - София.

Пребиваването на наградените в Ню Йорк протича в опознаване на сцената и художествения живот, срещи с куратори и колеги. Художниците разполагат и с ателиета за работа, както и с възможността да организират изложба в пространството на International Studio & Curatorial Program (iscp-nyc.org).
 
Наградените с БАЗА до сега са: Рада Букова (2008), Самуил Стоянов (2009), Антон Терзиев (2010), Викенти Комитски (2011) и Леда Екимова (2012).

Изборът на носител на наградата се извършва от жури от утвърдени художници, куратори и представители на художествени институции. През 2013 членове на журито са: Мария Василева (куратор, главен уредник на СГХГ), Яра Бубнова (куратор, директор на ИСИ - София), Недко Солаков (художник), Борис Мисирков (фотограф), Георги Богданов (фотограф), Оливие Боасие (колекционер на съвременно изкуство), Сара Рейсман (куратор, стипендиант на Фондация Вилчек). Освен за да се включи във втория етап от журирането, гостуването на Сара Рейсман има за цел запознаване със съвременната българска художествена сцена.

В предстоящата изложба осемте номинирани за 2013 г. ще се представят предимно с нови проекти. За Зоран Георгиев и Кирил Кузманов това е втора номинация за наградата БАЗА. Техните работи, както и тези на Искра Благоева, Стела Василева, Николай Занев и Димитър Солаков вече са популярни сред публиката. За първи път в художествена изложба се представят Емилиян Лалев и Сашо Поповски. В изложбата авторите ще покажат обекти, инсталации, живопис, рисунки и видео.

Името на наградения за 2013 г. ще бъде обявено при откриването на изложбата в СГХГ.


Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
18.06.2013 г. 13:57
Посетено:
1436
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17253-izlozhba-na-nominiranite-hudozhnitsi-za-nagradata-za-savremenno-izkustvo-baza