Изложби

Изложба на Владо Вълков в ИСИ - София

Подвижно разстояние

Изложба на Владо Вълков в ИСИ - София
Проект на Design Initiatives


◊ СЪБИТИЕТО

Институт за съвременно изкуство – София

представя

Владо Вълков
Подвижно разстояние


19 юни – 30 юли 2013

Откриване – 18 юни, вторник, 19 часа
Галерия ИСИ, бул. "Васил Левски" 134 (вход откъм ул. "Екзарх Йосиф")
 
Владо Вълков е сред най-успелите млади български архитекти през последните десетилетия. През 2012 той получи престижна награда на The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies and The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design и е включен в списъка "EUROPE 40 UNDER 40" на EUROPE'S MOST IMPORTANT AND EMERGING YOUNG ARCHITECTS AND DESIGNERS. Кариерата му се развива в чужбина – в САЩ и в редица европейски страни. Участва в международни конкурси с архитектурните си проекти, печели награди, за него пишат професионални международни списания. Успоредно с това продължава да търси отговори на някои свои въпроси с помощта на изразни средства, обикновено свързани с визуалните изкуства.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА И АВТОРА

Във видеоинсталацията „Подвижно разстояние“ го занимава традиционния за архитектурата проблем на пространството, взаимовръзките му с движението и статиката, с направения от човека обект и природната среда. Едновременно с това работата изследва бързата и постоянна трансформация на днешното ни комплексно обкръжение.

Двама души се движат по едно и също време и с една и съща скорост, но в различни точки в пространството – физически разделени от дължината на влак. Единият е в самото начало на влака (първия вагон), а другият – в самия му край (последния вагон). Те едновременно използват две независими „дигитални очи“ – камери, за да документират всичко, което се случва зад прозорците на влака. През тях двамата наблюдават хипотетично една и съща гледка, но с няколко секунди разлика във времето. И това вече не е същата гледка. Настъпили са промени и хората всъщност възприемат две различни обкръжения.

Двата филма (по 8:50 мин), снимани между гарите Burbank и Glendale в Калифорния, се прожектират едновременно без никаква редакция непосредствено един до друг. Зрителят в галерията може да проследи и сравни разликите.


Владо Вълков (р. 1972) завършва архитектура в УАСГ, София (1998), и в SCI-ARC, Лос Анжелис (2004). Той има акредитация LEED и 14-годишен творчески опит в архитектурната практика. През 2009 основава Design Initiatives – иновативен и успешен екип, базиран в София и в Лос Анжелис. Вълков е удостоен с награди от Международната академия по архитектура и от Международната фондация "Яков Чернихов". Той е първият български архитект и дизайнер, включен в престижната класация за млади архитекти „Еurope 40 under 40”. Проектите му печелят първа награда в конкурса Panasonic Store Front Design, втора награда в конкурса UNDP и са част от изложбата на фестивала Beyond Media във Флоренция. Произведенията на Вълков получават международно признание в множество публикации на водещи световни издания като GA-Global Architecture, BELLE, Bravacasa, INA-International New Architecture, Arch Daily, e-Architect, Designboom, Design Indaba, Web Urbanist, Architecture Linked, Architecture List, Architecture Lab, Architecture News Plus, ArchDoc, ArchiScene, DesignScene, Morfae, Style of Design, Fancy Cribs, Design Daily, AEC Cafe, International Business Times, hc360, Zhulong, Architecture and Sport, Svobodnaia Pressa, Socializarq, Five Core, Arq, и в книги, публикувани от Hi-Design, Ifengspace и др.


Автор:
ИСИ - София
Публикация:
18.06.2013 г. 11:59
Етикети:
Посетено:
2663
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17249-izlozhba-na-vlado-valkov-v-isi-sofiya