Изложби

"Проект 12"- фотографска изложба на Росен Тошев в галерия "Париж"

Изложба от "Месец на фотографията" 2013

"Проект 12"- фотографска изложба на Росен Тошев в галерия "Париж"
 

◊ СЪБИТИЕТО

На 20 юни в галерия "Париж" ще се открие фотографската изложба на Росен Тошев - „Проект 12“. Обединени под това заглавие са дванадесет творби, половината, от които авторът ще представи за първи път. Не случайно e използван изразът „творби“, който предполага и един по-широк поглед към съвременното фотографско изкуство.

Днес това изкуство застава редом до живописта, благодарение на дигиталните възможности за обработка на кадъра, посредством които авторите са изкушени да създават едни по-многопластови и често сюрреалистични внушения.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Самият Росен Тошев споделя, че „проектът представлява дванадесет фотографски изображения на различни модели в различна обстановка, изпълнени в стилистика и похвати близки до рекламната фотография. В техническо отношение това е един опит за вмъкване на едно визуално изкуство (живопис) в друго (фотография). Лицата на моделите са заменени от изображения на несъществуващи животни изпълнени с живописни средства. Основната идея на цялата серия е внушението за това, че въпреки външните различия човешката същност е много близка, подобна и сходна“ .

Един визуален синтез подпомогнат и от солидното художествено образование на автора, който е от участниците в популярната през 90-те години група от провокативни художници, свързани с галерия „XXL”, а днес и старши преподавател в Националната художествена академия.

Настоящата изложба е част от „Месец на фотографията 2013“, организиран от Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева“ и превърнал се в ежегодно международно събитие.

„Проект 12“ на Росен Тошев ще гостува на галерия "Париж" за девет дни, до края на месец юни, както и онлайн – в сайта на галерията.




Автор:
галерия Париж
Публикация:
16.06.2013 г. 22:28
Посетено:
1312
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17244-proekt-12-fotografska-izlozhba-na-rosen-toshev-v-galeriya-parizh