Изложби

Гендони - модна графика и костюм

Изложба във варненския Дом на архитекта

Гендони - модна графика и костюм


◊ СЪБИТИЕТО

На 17 юни 2013 г. от 18.00 ч. в Дома на архитекта във Варна предстои откриването на самостоятелна изложба на художника, сценичен и моден дизайнер Генадий Иванов-Гендони под наслов „Гендони - модна графика и костюм”. Авторът Гендони и кураторът на изложбата арх. Станчо Веков ще очакват журналистите на пресконференция в Дома на архитекта на 17 юни в 13.00 ч. Изложбата ще продължи до 17 юли 2013 г.


◊ ЕКСПОЗИЦИЯТА

Под наслов „Гендони - модна графика и костюм” в галерията на Дома на архитекта са експонирани 30 модни и костюмни графики - проекти и илюстративни композиции от различни периоди в творчеството на автора. По-голямата част от творбите са изпълнени с темпера върху картон. Представени са също костюмни ескизи и проекти за колекции „Висока мода”. Изкуството на модната илюстрация в днешно време е рядко срещан феномен, защото повечето дизайнери - от следвоенното поколение до днес, предпочитат да правят бързи силуетни скици (наброски) или да използват за проектите си графични компютърни програми. Рисуваната модна илюстрация става все по-голяма рядкост и това откроява, наред с авторския почерк, значимостта на първата самостоятелна изложба на Гендони във Варна. Костюмните проекти се отличават със специфичен графичен стил, с релефен и изящен детайл. Те притежават ансамблово единство и стилистична завършеност. Тяхната графична естетика надхвърля дизайнерската им стойност като проекти.


◊ АВТОРЪТ

Гендони e артистичен псевдоним на Генадий Иванов. Роден в Стара Загора, той завършва Художествената гимназия в Трявна със специалност "Интериор" и „Моde Institut" в Мюнхен със специалностите "Моден дизайн" и "Костюмография". Изявява се като моден дизайнер, сценограф, костюмограф и художник. Работи по проекти на Балето ди Милано, за театрите в Триест и Любляна, за шоу-програми на германската телевизия ARD, като дизайнер на модни колекции, костюмограф на филмови продукции, автор на сценографията и костюмографията за различни оперни и балетни постановки. С негови облекла могат да се похвалят кралски особи от Испания и Балканския полуостров, оперни прими, филмови и поп звезди. Той е познат на варненци като автор на сценичния дизайн и костюмите на балета „Лешникотрошачката”, който след успешната си премиера в края на 2011 г. се превърна в най-харесваната балетна постановка на Държавна опера Варна.


◊ АВТОРЪТ ЗА СЕБЕ СИ

Моето изкуство съчетава трите аспекта: дизайн и декорация; сценични проекти и изящно изкуство, основно живопис. Аз съм привърженик на тезата, че цялата история на изкуството е пример за едно надграждане, което в днешно време размива очертанията между стилове, епохи и географски ширини, следвайки общата тенденция на заличаване на границите в глобален план. Творчеството ми и в трите си аспекта е доминирано от един реверанс към стилистичните характеристики на барока, сецесиона и ар деко. От дете ме е впечатлявало разточителното великолепие на барока и рококото. Безразсъдната динамика на формите и скоростта на художественото послание, винаги са оставяли в мен усещането за танц и спектакъл. Може би този стил е олицетворявал в ранното ми детско съзнание онзи кристален свят от приказките на Шарл Перо. Този свят на раковини, митични същества и замъци се е разтварял в цветовете на детската ми фантазия, превръщайки дъбовите гори от детските и юношеските ми лета в царствени френски паркове и фриволни италиански градини. По-късно митичната вглъбеност на символизма и мълчанието на Изтока, които открих през юношеството си, белязаха завинаги творчеството ми с една чувствена и енигматична декоративност.

Автор: Виолета Тончева
14.06.2013 г. 15:57
Посетено: 901
Етикети: моден дизайн, костюмография, Генадий Иванов-Гендони, костюм, модна графика, Гендони
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17238-gendoni-modna-grafika-i-kostyum