Изложби

Мирослав Йотов с изложба живопис на тема "Платон / лично"

Изложба в Арт галерия "Le Papillon", Варна

Мирослав Йотов с изложба живопис на тема  "Платон / лично"


◊ СЪБИТИЕТО

Мирослав Йотов с изложба живопис на тема  "Платон / лично"

Галерия "Le Papillon", има удоволствието да Ви представи изкуството на варненския художник Мирослав Йотов. Платната му ще бъдат изложени от 10 юни до 3 юли 2013 г. в пространството на галерията на ул. "Драгоман" 12, във Варна.                                                       

Интригуваща тема „Платон / лично“ и ангажирана живопис определят посоката на нашите очаквания към този автор, появил се с летящ старт на българската художествена сцена. В картините му, съчетание на реализъм и сюрреализъм, светлината има определяща роля. В тях се вплитат сюжети от антични и библейски източници с богата символика в интерпретациите, насочено към подсъзнателното и умозрителното.

 
◊ ХУДОЖНИКЪТ ЗА ИЗЛОЖБАТА

„Изкуството е проекция на онова, което остава недоизказано в общуването – споделя художникът. -  „Според Платон, съществува свят на идеите, чиято проекция е действителния свят, който обитаваме, като нарича този свят - сянка, а изкуството - сянка на сенките.

В този смисъл изложбите, концертите, театрите, са сбирки на сенки тъмни или светли, всички като отражения на отразеното. Ако приема, че въображенето ми е отражение, то аз съм просто проводник и инструмент, затова трудно бих могъл да назова една картина моя, плод единствено на Аз-а и егото. Това, което ме кара да усещам една картина лична е, че тя е фраза от комуникацията ми със света, с живота. Ако е така, нека поне се обясня в любов на сянката и да го направя лично и платонично. А дали го правя аз или това е моята функция на инструмент, оставям на вас да прецените, като погледнете в себе си. Ние сме отговорни за посланията си, особено, ако са поднесени с езика на изкуството, защото въздействат и променят. Затова избирам да пренеса зрителя в един близък до реалния, но по-добър свят на очакващият ангел в „Отвъд присъствието на дистанцията, чака ангел във всеки“, стълбата към небето във „Всеки един момент“, „Следобеден гарван“, приказността на луната в „Нищо повече за казване“, „Възраждане“ – така художникът завършва експозето си към изложбата.


◊ ЗА АВТОРА

Мирослав Йотов е роден в Исперих на 26 юли 1977 година. Завършил е педагогика на изобразителното изкуство в Шуменския университет "Еп. Константин Преславски". Живописните творби на Мирослав Йотов са показвани на студентски пленери, в групови и самостоятелни изложби в България и чужбина.

Самостоятелни изложби:
. Галерията на "Сдружение Българска икона" - Шумен - 2006 г.
. Галерия "Анжелика" - Варна - 2008 г.
. Галерия "Палитра" - Шумен - 2009 г.
. Галерия "Ларго" - Варна - 2009 г.
. Галерия "Париж-Москва" – София - 2011 г.
. Галерия "Минерва" – София - 2011 г.

Колективни изложби:
. "Българското изкуство" -  Холандия и Белгия - 2007 г.
. "Родопите - дух и традиция" - галерия "Алфа Арт" - 2008 г.
. "Фаталната жена" - галерия "Ларго" - 2009 г.
. Пролетна експозиция в Градската художествена галерия, Варна - 2009 г.
. Юбилейна експозиция на СБХ - Разград в Галерия "Шипка 6", София - 2010 г.
. "Еротикамиенте 3" - галерия "Куатро фонтани", Рим  - 2012 г.
. "Генезис"  - галерия "Графит" - Варна - 2013 г.
. "Кошмарт" - галерия "Графит" - Варна - 2013 г.


 
Автор:
Арт галерия Le Papillon
Публикация:
09.06.2013 г. 17:24
Посетено:
3609
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17210-miroslav-yotov-s-izlozhba-zhivopis-na-tema-platon-lichno