Изложби

Изложба "Духът на буквите и знаците"

Посветена на 1150-годишнината от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий

◊ СЪБИТИЕТО

На 29 май в изложбеното пространство на Sofia Event Center (Paradise Center - бул. "Черни връх" 100 ет. 3) бе открита изложбата "Духът на буквите и знаците".

Организатори на събитието са „Градът Медиа Груп”,  в партньорство с фондация "Българска памет", Института за литература към БАН и Националната художествена академия.

Изложбата е посветена на 1150-годишнината на Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий и съчетава две творчески идеи в оригинален синтез между история, традиции и съвременна чувствителност.  


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Едната творческа идея е изложбата "България - съкровище на Словото", представена през м. февруари тази година в Брюксел. Тя е авторски проект на учените от Института за литература - проф. Анисава Милтенова и доц. Мария Йовчева, в сътрудничество с колегите им медиевисти. Изложбата включва над тридесет постера с най-значителните паметници, изписани с глаголица: Асеманиево евангелие, Зографско евангелие, Мариинско евангелие, Синайски псалтир и др.  Платната представят богатите книжовни традиции на България, художественото и жанровото многообразие на старобългарската култура.

Другата творческа идея в инициативата е изложбата "Азбуки и знаци", подредена от студенти от I и II курс, специалност "Мода" в Националната художествена академия. Концептуално вплетена в честването съкровището на българското слово, експозицията  включва модели от колекция "Кирилицата" на уникални рокли в черно-бялата гама и творби от естествени материали, изработени във формите на глаголически и кирилски букви и знаци. Експонатите са създадени от най-старите естествени материи - коноп и коприна.

"Има ежедневна дреха, която се намира на долните етажи и има една друга дреха - духовната - словото и буквите, тя е над всичко - с нея ставаш свободен и независим!", каза проф. Греди Асса. Той откри събитието заедно с д-р Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет", доц. д-р Ана Стойкова, зам.-директор на Института за литература към БАН и управителя на „Градът Медиа Груп”, г-жа Венета Кръстева.

Изложбата е открита до 12 юни.





Автор:
Александра Антонова, Институт за литература
Публикация:
05.06.2013 г. 21:45
Етикети:
Посетено:
1240
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17178-izlozhba-duhat-na-bukvite-i-znatsite