Изложби

"Романтични разходки" - изложба на Лора Маринова

Изложба живопис в Арт галерия "Ларго", Варна

"Романтични разходки" - изложба на Лора Маринова


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго" представя

Лора Маринова
"Романтични разходки"

изложба живопис

31 май – 21 юни 2013 г.

Откриване на 31 май 2013 г., петък, от 18.30 часа в галерията на ул. "Хан Крум" № 8 (до Римски терми)
   
От 31 май 2013 г. в седемдесет и осмата поред изложба Арт галерия "Ларго" ще представи варненската художничка Лора Маринова. След участието й в сборна изложба на фамилията Маринови и след самостоятелната й изява през 2011 година, това е третата изложба на Лора в „Ларго”. В навечерието на рождения си ден тя си прави най-добрия подарък за един художник – самостоятелна изложба. Ценителите ще видят една позитивна, усмихната и вдъхновена Лора Маринова. Носталгичните и минорните теми са останали в миналото, картините искрят от светлина и топли багри, темите са любимите на художничката – импресионистични пейзажи от морската градина и сцени и етюди от различни оперни и театрални постановки. За ценителите на нейните миниатюри варненката е подготвила една картина – пано, образувано от шест малки картини, което напомня за често философския подход в работата й. Двайсетината платна в „Ларго” ще бъдат подредени от 31 май и ще бъдат на разположение на зрителите до 21 юни 2013 г.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Втората самостоятелна изложба на Лора Маринова в „Ларго” се открива в навечерието на прекрасна годишнина – на 1 юни варненката навършва 60 години. Никой не би го предположил, гледайки свежата, елегантна и красива жена пред себе си. Освен младежката фигура, Лора е съхранила в себе си свежестта на чувствата, еуфорията на твореца от заобикалящата го красота. А тези свежи емоции са изразени върху платното със замаха и умелата ръка на един все пак зрял художник, с майсторството на наследничка на велик художник, със самочувствието на творец, овладял най-тънките умения на този труден занаят.

В залите на галерията ще видим отново прекрасни пейзажи, както и сложни фигурални композиции. „Романтичните разходки” се случват в парка, в любимата Морска градина, но и в балната зала или в малките улички на Кайро, които художничката е кръстосвала преди 15 години. Като изтъкнат български импресионист Лора представя няколко пейзажа, изцяло изградени върху играта на светлината и сянката, с много едри мазки, някои от тях рисувани буквално на един дъх. Откриваме любимите цветове на художничката – всички нюанси на зеленото, лилаво, златно-жълто. В малкото бижу, наречено „Светлина и сянка” една слънчева пътека ни повежда напред под сводовете на дърветата. Голямоформатното платно „Край езерото” ни потапя в красотата и романтиката на разходката в парка в летния следобед. Различните сезони придават различна красота на парка, играта на светлината е различна. Затова и Лора не подминава чара на пролетта в „Пролет в градината”. А багрите на есента блестят с цялата им пищност и яркост в „Есенна лоза”.

И в тази изложба присъстват любимите на авторката етюди от театрални и оперни постановки. Почитателите на Лора познават много добре нейните балерини, които са любима тема в картините й. И в настоящата изложба ще се насладим на платно, в което дъщерята на Янко Маринов е уловила своите героини „Зад кулисите”. Красотата и изяществото на моделите извикват възхищение, позите подчертават най-съкровените мигове на съсредоточаване и подготовка за представлението. Особено интересен акцент в изложбата е триптихът „Рождения ден на инфантата”, вдъхновен от пиеса на Оскар Уайлд. Тъжният край на малкото джудже с разбито от младата инфанта сърце е само загатнат, но играта на лицата, развитието на сюжета в трите платна, ни припомнят изключителните сценографски постижения на Лора в дългите й години работа като сценограф на Варненската опера, театър и балет.
   
Не пропускайте представянето на една от най-значимите фигури във варненската живописна школа, потомствената художничка и майстор на пейзажа Лора Маринова. Изложбата продължава до 21 юни.
 

◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА
   
Лора Янкова Маринова е родена на 01 юни 1953 г. във Варна. През 1977 г. се дипломира в Националната художествена академия в София, със специалност “Сценография”. От 1997 г. до 2002 г. е последователно сценограф и главен художник на Варненската опера. От 1985 г. е член на СБХ. Лора Маринова има реализирани над 60 сценографски проекта, като за балетния спектакъл “Анна Каренина” получава награда “Варна” като част от наградения колектив. Дъщерята на известния варненски художник Янко Маринов печели своите почитатели през годините с нежния си, импресионистичен рисунък, изчистената, брилянтна палитра и естетските и добре подбрани теми в картините си. Лора участва редовно в международни и национални общи представителни изложби, а през 2007 г. се представя и в Първото международно биенале на миниатюрата в Русе. Лора Маринова има две номинации за живопис в престижния конкурс “Национални награди Алианц България” - през 2008 г. за картината си “Старост” и през 2010 г. - за портрета на баща си – художника Янко Маринов. Нейни платна са притежание на частни колекционери в България, Италия, Франция, Холандия, Германия, САЩ и Канада. Живее и работи във Варна.


Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
31.05.2013 г. 12:42
Посетено:
1611
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17132-romantichni-razhodki-izlozhba-na-lora-marinova