Изложби

Галерия "Юзина" представя изложбата "Объркана комуникация"

Изложба на проф. Георги Янков

Галерия "Юзина" представя изложбата "Объркана комуникация"
Social Network. Обект от изложбата „Объркана комуникация” на проф. Георги Янков. Фото: Личен архив.


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Юзина" представя изложбата "Объркана комуникация"

От 4 до 23 юни галерия „Юзина” представя изложбата „Объркана комуникация” на Георги Янков – професор по „Плакат и визуална комуникация” и носител на редица награди. Както отбелязва кураторът на изложбата проф. Свилен Стефанов: “много характерно за този автор е балансирането по тънката граница между сериозното и шегата” и той с лекота си служи с основното оръжие на авангарда – визуалния виц. Проф. Янков показва една по своему класически авангардна изложба-инсталация с различни обекти, всеки от които притежава и естетически качества. Чрез комбинация от светлина, звук и интересни материали изложбата акцентира върху формата на общуване и нейното значение.
                
“През последните години съвсем се объркахме в начина си на общуване. Комуникацията преминава много повече през телефони, компютри, съответно – Фейсбук, Скайп и др. – уж споделяме, но повърхностно. А "споделянето" в тълковния речник означава нещо друго – да разкриваш свои съкровени мисли, чувства пред друг, за да получиш съчувствие, съвет. Оказва се, че формата на споделяне променя съдържанието.” – казва авторът проф. Георги Янков.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В изложбата „Объркана комуникация” художникът показва набор от елементи, сред които: надиплени завеси от метал, прорязани от светлини и най-неочаквано от стари ножици; едновремешни картонени куфари (останали от родителите на автора), чиито капаци сами се повдигат и периодично аха да се отворят, но вместо това се захлопват – като асоциация с късата памет за миналото; дългогодишно използваното ч̀ело на вуйчото на художника (също професор), документиращо едновременно чрез своята нетленност и епидермалния лазерен лъч цялата нестройна и дисхармонична човешка комуникационна заблуда; картини с многобройни светещи очила, символизиращи, масовото зомбиране в социалната мрежа, където по думите на проф. Янков: „всички си слагаме тъмни очила”.

Както в армията, така и в изкуството авангард не може да съществува без ариергард. Но в класически авангардната изложба „Объркана комуникация” на проф. Янков, контрапунктуалният ариергард не е в изкуството, а в зрителите, плуващи в бульона на обърканост не само в комуникациите.

Проф. Свилен Стефанов за изложбата „Объркана комуникация”:
 
Изложбата на Георги Янков се развива в полето на асамблажа, обекта и инсталацията. Концептуална съсредоточеност и „направеност“ на обектите, светлина и кинетика – те неочаквано трансформират въздействието на метала, дървото, стъклото и използваните „готови предмети“. От разрезите на металните листове струи червена, бяла или синя светлина и сякаш многобройни анонимни хора се взират в зрителя иззад тъмните си очила. Големи куфари бавно повдигат своите капаци, за да се затворят в следващия миг, издавайки стряскащи глухи звуци. Изложбата не върви по лесен и утъпкан път на визуална комуникация. Тя припламва, прекъсва и енигматично изчезва. Тук изкуството е по-скоро форма на отчуждение, но и на ирония. И това е ценно, доколкото днес, все по-рядко се срещат автори, които психологизират въздействието на творбите си, превръщайки ги в миг и позиция на човешки страх, обърканост и евентуална равносметка. Без да забравяме, че много характерно за този автор е балансирането по тънката граница между сериозното и шегата.


◊ ЗА АВТОРА

Прпф. Георги Янков. Художник. Работи в областта на плаката, графичния дизайн, обекта и инсталацията. Има пет самостоятелни изложби и участие в над 30 колективни изложби. Носител на I награда за плакат от студентски конкурс „За мир“, III награда от триенале на политическия плакат, I награда от конкурс за плакат посветен на Олимпийските игри, I награда за лого „София кандидат за домакин на зимните олимпийски игри 2014“. Куратор е на проекти и изложби „За един по-добър свят“  в Женева, Барселона и София, „Градът“  в София и „Право и справедливост“ в Потсдам и София. Съосновател и председател на New Vision International Group. Секретар на секция „Графичен дизайн“ в периода 2008-2011. Специализация в „Cite des Arts“ Париж. Професор в Националната художествена академия.


Автор: Галерия "Юзина"
30.05.2013 г. 15:43
Посетено: 987
Етикети: арт новини, изложба, Галерия Юзина, Объркана комуникация, проф. Георги Янков
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17126-galeriya-yuzina-predstavya-izlozhbata-obarkana-komunikatsiya