Изложби

Изложба на Димитър Делийски (1933-2012) в галерия "Абсент"

"Нежност и сила" - акварели (малък формат)

Изложба на Димитър Делийски (1933-2012) в галерия "Абсент"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Абсент" представя

"Нежност и сила"
Изложба на Димитър Делийски (1933-2012)


Откриване на 29 май 2013, рождената дата на автора, от 18:00 часа в галерия „Абсент” (ул. ”Цар Самуил” 37)

Изложбата ще продължи от 29.05. до 22.06.2013 г. и може да бъде видяна в галерия "Абсент" от понеделник до събота (10-19 ч.)


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА И ХУДОЖНИКА

Не знаем дали има друг художник, който да съчетава така умело експресивност, нежност и сила. Димитър Делийски използва масло, пастел и акварел с еднаква сетивност към материал и техника. Любима материя за него обаче си остава акварелът. Той е фин и прецизен в пресъздаването на неговия свят - оформя монументални обекти, представящи мощта на природата, цветово изгражда детайли, фрагменти и сезони. Акварелийски, както шеговито, но не случайно, го наричат неговите приятели, вае хълмове, зъбери, горски масиви и пейзажи по поречието на Струма с майсторството на художник, опитомил водата, боите и белия лист. Характерната нежност на акварела се усеща въпреки омагьосващата сила и плътност на цветовете. В картините на Делийски цветовете сякаш трептят, пулсират, а в следващия момент се успокояват и създават усещане за романтична носталгия на човек, живял пълноценно, усетил всеки миг от живота.
 
Екзотиката на неговия колорит е още по-интригуваща, имайки предвид ръцете, които я създават – ръце на миньор и душата от която излизат – душа на художник.
 
Тази година Димитър Делийски щеше да навърши 80 години, но за съжаление неговият път приключи година по-рано. По повод на този юбилей в София се организираха негови ретроспективни изложби.
 
Делийски е миньор по професия. В продължение на половин век той работи под земята, където светлина и колорит не съществуват и това прави картините му още по-изумителни. Творбите, които ще видите на изложбата са пълни с цвят, светлина, изгреви и залези, динамика и импулсивност. Едно е сигурно, носят силата и здравината на земните недра и нежността на поета.


Автор:
Галерия "Абсент"
Публикация:
28.05.2013 г. 14:48
Посетено:
1890
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17107-izlozhba-na-dimitar-deliyski-1933-2012-v-galeriya-absent