Изложби

Изложба-концерт на Мичо Димитров в Пловдив

На 29 май от 18.30 ч. в Културен център "Тракарт"

Изложба-концерт на Мичо Димитров в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба-концерт на Мичо Димитров

Мичо Димитров ще открие изложба живопис с непоказвани досега творби на 29 май, сряда, от 18.30 ч. в Културен център „Тракарт”.

Гостите ще имат и удоволствието да чуят няколко пиеси в изпълнение на маестро Мичо Димитров.
Клавирен съпровод: Гергана Филева

Вход свободен

В програмата:

. Дм. Шостакович – Романс
. Ж. Масне – „Размишление”
. Дж. Уилямс – „Списъкът на Шиндлер”
. Фр. Крайслер – Рондино на тема от Бетовен
. Г. Златев-Черкин – „Севдана"


◊ ПОВЕЧЕ ЗА МИЧО ДИМИТРОВ

Мичо Димитров е роден в Пловдив. Започва да учи цигулка при Тодор Кацаров, а по-късно при Татяна Кръстева. На 10-годишна възраст печели I награда на Международния конкурс „Ярослав Коциан” в Чехословакия. На 16.05.1969 г. е първият му солов рецитал в зала „Култура” в Пловдив. През декември е солист на Пловдивска филхармония под диригентството на Иван Ангелов. В 1974 г. завършва Музикалното училище в Пловдив. Същата година е приет в Държавна музикална академия – София, в класа на Боян Лечев и в класа по камерна музика при проф. Владимир Аврамов, при който завършва и двегодишния майсторски клас (1978-1980). През 1980 г. Мичо Димитров е специализант на проф. Ифра Нийман в Академията „Гулдхол Скуул” в Лондон. Завършва специализацията си с най-високото отличие „CONCERT RECITEL DIPLOMA”.

По време на тригодишния си престой в Англия Мичо Димитров е хоноруван преподавател по цигулка и камерна музика в Ричмънд Колидж и активно концертира в Оксфорд, Кеймбридж, Ричмънд, Лондон. След завръщането си в България става концертмайстор на Пловдивска филхармония и хоноруван, а впоследствие щатен преподавател в АМТИ – Пловдив (1983-1988). От 1988 г. Мичо Димитров живее и работи в Холандия. След пристигането си става водач на камерния ансамбъл АРДИС, с който концертира в страната и прави записи за холандското радио. През същата 1988 г. той вече е концертмайстор на симфоничния оркестър в Хилверсум, а от 1989 г. – един от концертмайсторите на големия филхармоничен оркестър на холандското радио в Хилверсум.

Мичо Димитров е носител на следните награди: Финалист и почетен диплом от конкурса „П. И. Чайковски” – 1978 г.; Специална награда от конкурса „Крайслер”, Виена – 1979 г.; Наградата на Фондация „Майра Хес”, Лондон – 1982 г.; Мемориалната награда „Алфред Гибсън”, Лондон – 1982 г.

В България е солист на всички големи оркестри, участва на международните фестивали „Варненско лято”, фестивала на камерната музика в Пловдив, „Европейски месец на културата” – Пловдив 1999 г.
Мичо Димитров е гастролирал в Унгария, Сърбия, Хърватско, Германия, Румъния, Полша, Армения, Чехия, Словакия, Франция, Испания, Куба, Австрия, Швейцария, и др.

В последните няколко години, в дуо с пианистката Кори Браунзейл, Мичо Димитров концертира в най-известните зали в Холандия – „Концертгебау” - Амстердам, „Де Дулен” – Ротердам, Парламента в Хага. През 2004 г. Мичо Димитров отпразнува с концерт в Пловдив 35-годишната си концертна дейност. През същата година се навършват и 30 години от сътрудничеството му с пианистката Виолета Попова.

Мичо Димитров води редовно майсторски класове в Пловдив и София. През последните години участва в журито на Националния конкурс „Панчо Владигеров” в Шумен – 2008 г., и Международния конкурс „Млади виртуози” – 2010 г. в София. От октомври 2010 г. е преподавател по цигулка в университета по изкуства „Фолкванг” – Есен.

Мичо Димитров учи рисуване в ранна детска възраст при Иван Поповски. След дълго прекъсване отново започва да рисува през март 2012 г. Има над 200 творби.Автор: Културен център "Тракарт"
28.05.2013 г. 14:28
Посетено: 860
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17105-izlozhba-kontsert-na-micho-dimitrov-v-plovdiv