Изложби

Изложба "За съспенса или как се скрива бомба под масата"

В рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори "Място за срещи"

Изложба "За съспенса или как се скрива бомба под масата"
Чиприян Мурешан, Андалузкото куче, 2004, 52‘‘


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова" представя

За съспенса или как се скрива бомба под масата

24.05.2013 – 23.06.2013
Галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ), бул. “Янко Сакъзов” 15

Боряна Росса, Искра Благоева & Михаил Новаков & Камен Димитров, Калин Серапионов, Камен Стоянов, Любомир Драганов, Минá Минов, HR-Stamenov, Чиприян Мурешан

Платформата за съвременно изкуство „Място за срещи“ на галерия „Васка Емануилова“ представя изложба, в която са включени работи на едни от активните млади художници на сцената, както и произведения на утвърдени в работата с видео автори. Куратор на изложбата е Владия Михайлова.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Алфред Хичкок описва един от начините за постигане на съспенс в киното като „теория на бомбата“. Под това той разбира, че публиката трябва да бъде емоционално въвлечена в действието, като бъде държана в напрежение. Напрегнатото очакване, както се превежда думата „съспенс“ на български, е основен похват в киното, който в изложбата се разглежда като съществен елемент при съставянето на разкази – от масовите медии през рекламите, публичните речи до всекидневните истории.

Ако основният въпрос в „теорията на бомбата“ обаче е кога тя ще избухне, въпросът, който задава изложбата, е „как“: как (и кой) решава къде да постави бомбата?

В отделните работи идеята за съспенса е изразена по различен начин: с провокирането на паметта на зрителя (Чиприян Мурешан); хипертеоретизирана е по игрови начин (Любомир Драганов); сведена е до конкретно действие или физически процес (Калин Серапионов, HR-Stamenov); разгледана е като хиперболизация на емоциите (Боряна Росса); проявява се случайно (Камен Стоянов); премахната е от самото действие (Минá Минов); свързана е със съвременната индустрия на красотата (Искра Благоева, Михаил Новаков, Камен Димитров). По-голяма част от работите коментират или директно използват езика на киното, като го „превеждат“ във формата на видео (и звук).


Платформата за млади автори и съвременно изкуство „Място за срещи” на галерия „Васка Емануилова” е подкрепена от Societe Generale Експресбанк Успяваме заедно.



Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
28.05.2013 г. 12:27
Посетено:
1024
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17102-izlozhba-za-saspensa-ili-kak-se-skriva-bomba-pod-masata