Изложби

Петльовден в Дома на хумора и сатирата

„Живот с усмивка” - изложба на Валери Лютов

Петльовден в Дома на хумора и сатирата


◊ СЪБИТИЕТО

И тази година Веселата къща остава вярна на своята традиция за отбелязване по различен и нетрадиционен начин на народния празник в чест на мъжките рожби.

На 2 февруари от 17.30 ч. в зала 5 на Дома на хумора и сатирата ще бъде открита изложбата „Живот с усмивка”, представяща 80 карикатури на известния български художник Валери Лютов.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Няколко са основните теми в експозицията: личността на българина като продукт на нашето политическо и социално съвремие. Както сам авторът признава: „Българинът е честен и трудолюбив, толерантен и вежлив – човек, който винаги благодари за повишаването на цените на тока, бензина и парното.”

Авторът представя карикатури, които са смела провокация на политически събития. Преминава през темите за световния мир, любовта, спорта, за да се върне към битовите кошмари на нашенеца от всякакъв тип. Въпреки че живеем в условията на реална демокрация, необходим ни е куражът на автора, който отхвърля компромиса в творбите си и ясно изразява чрез графика мнението си.

Валери Лютов дарява цялата колекция карикатури за художествения фонд „Хумор на народите” на Дома на хумора и сатирата.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Валери Лютов е роден в гр. Сливен на 28.10.1953 г. Работи във Военната академия „Г. С. Раковски”. Първата му карикатура е отпечатана през 1970 г. във в. „Средношколско знаме”. Завършва Художествената гимназия в гр. София и Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Сътрудничи с карикатури на централния и армейския печат. Участва в национални и международни изложби: България, Ю. Корея, Япония, Франция, Италия, Англия, Холандия, Тайван, Ирак, Русия и други. Има самостоятелни изложби в Самоков, В. Търново, Благоевград, София.

Носител е на много награди от: Обща национална изложба - 1994 г., 2002 г.; Студентски дни на хумора и сатирата в Свищов; Национални студентски конкурси на в. „Студентска трибуна” – 1976 г., 1977 г.; Международно биенале „Автомобилът и околната среда” – 1989 г.; Южна Корея – 1997 г., 2003, 2004 г.; Турция - 1997 г. През 2003 г. в Пловдив е удостоен със званието МАЙСТОР НА КАРИКАТУРАТА от Международното биенале на карикатурата на тема „ЧОВЕКЪТ – МИТ И ТРАДИЦИЯ”.

Автор:
Венета Георгиева-Козарева, Дом на хумора и сатирата - Габрово
Публикация:
31.01.2006 г. 15:22
Посетено:
1053
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/1710-petlyovden-v-doma-na-humora-i-satirata