Изложби

Изложба на Здравко Йончев в галерия "Жорж Папазов"

Юбилейна изложба живопис

Изложба на Здравко Йончев в галерия "Жорж Папазов"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Жорж Папазов” представя

Изложба живопис
на художника Здравко Йончев

29 май - 18 юни 2013 година

Галерия „Жорж Папазов” продължава активния творчески сезон с юбилейна изложба на художника Здравко Йончев. На 29 май 2013 от 18.30 ще открием експозиция с над 30 голямоформатни платна в присъствието на официални гости и приятели на автора и галерията.

Изложбата продължава до 18 юни 2013 година.


ЗА АВТОРА
 
Здравко Йончев е част от именитото поколение пловдивски художници - Димитър Киров, Георги Божилов, Енчо Пиронков, оставили дълбоки следи и трайно присъствие в българското изкуство. Творбите на Йончев винаги са носили своята неповторимост и стойностни послания. Не са много творците, които така трайно са свързали своя творчески път с вечния град Пловдив и дали толкова много за утвърждаването му като град на изкуството и културата. Може би и заради това художникът е носител на Почетния знак на община Пловдив за цялостен принос в духовния живот на града. Роден, израснал и творил в родния си град, авторът има сериозна творческа биография.

Здравко Йончев е роден на 25 септември 1938 г. в гр. Пловдив. Завършва Националната художествена академия в София. От 1976 г. е член на Съюза на българските художници. През 1993 г. създава галерия "Лукас" в Стария град. В биографията му са вписани множество самостоятелни изложби и участия в общи представяния в страната и чужбина. Сред тях са участията му в националните камерни изложби в Старинен Пловдив, в живописни изложения в София, Лондон - Великобритания, Вартбург и Хановер - Германия, Кувейт, Обединените арабски емирства, Ню Йорк - САЩ, Рим - Италия и много други. Негови творби присъствуват в експозициите на много галерии и частни колекции.

Фамилията Йончеви е изцяло подвластна на изкуството. Бащата на Здравко Йончев е един от първите художници на тогавашното „ново време" в Пловдив. Художници са и двамата му сина Димитър и Илия.

Любопитен факт в биографията на Здравко Йончев е, че освен известен художник, той е бил дългогодишен говорител в Радио Пловдив.


Автор:
Ваня Атанасова, галерия "Жорж Папазов"
Публикация:
27.05.2013 г. 17:38
Посетено:
1649
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17099-izlozhba-na-zdravko-yonchev-v-galeriya-zhorzh-papazov