Изложби

Сливенска сбирка от японски гравюри

Гостуване в център „Manggha” в Полша

◊ СЪБИТИЕТО

Петдесет японски гравюри от 18. и 19. век и две печатни издания, притежание на Художествената галерия „Димитър Добрович” – Сливен (за чиято 100-годишнина от създаването ви известихме наскоро), ще гостуват в Центъра за японско изкуство и култура „MANGGHA” в гр. Краков съгласно договореност на зам.- кмета Офелия Кънева при командировката й в Полша. Произведения на Хокусай, Хирошиге, Кунисада, Куниоши, Тойокуни Първи, Йошитоса, Тойокуни Трети и др. съставят сбирката, оформена в 80-те години на 20. век. Творбите изразяват разширяващия се поглед на човека към действителността чрез насочване към нови теми, което обуславя и влиянието им върху пластичните търсения и език на изкуството в Европа от края на 19. и началото на 20. век.

Творенията от сливенската сбирка се съотнасят към циклите „Известни места от източната столица”, „Петдесет и три спирки по пътя за Токайдо” и „Сто пейзажа от знаменитите места в Едо” (Хирошиге); „Тридесет и шест знаменити куртизанки” (Тойокуни Първи); илюстрациите на Кунисада към романа „Сказание за принц Гейнджи”, както и „Историята на четиридесет и седем предани самураи” от Хокусай.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КРАКОВСКИЯ ЦЕНТЪР

Центърът за японско изкуство и техника в Краков (1994 г.) е единственото средище за японска култура в Европа. Построено е по проект-дарение за Полша от Арата Исозаки – виден японски архитект, и се помещава в Националния музей на града. Голяма част от експонатите в нея са събрани през 19. век от полския ценител на изобразителното изкуство Феликс Ясиенски и представляват гравюри, керамика, оръжия, творения на древните занаяти, тъкани, рядко показвани.

Изключителен е приносът на големия полски режисьор и интелектуалец Анджей Вайда за създаването на Център „MANGGHA”. Виделият колекцията на Ф. Ясиенски в Краков (1944 г.) осемнадесетгодишен младеж е очарован от нейното естетическо и изобразително въздействие, а четиридесет години по-късно, получавайки филмовата награда „Киото” (1987 г.), я дарява за изграждане на средище за постоянно местонахождение на колекцията.

Подпомогнат от община Краков и японския посланик в Полша, успява да обезпечи сумата от 5.5 млн. долара за изграждане на “MANGGHA”, където в Полша днес се представят японски и национални художествени и културни явления.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
31.01.2006 г. 01:01
Посетено:
325
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/1708-slivenska-sbirka-ot-yaponski-gravyuri