Изложби

Галерия "Възраждане" представя "Енигми" на Иван Милушев

Трета изложба от кураторския проект "ХХІ век. Библията и художниците"

Галерия "Възраждане" представя "Енигми" на Иван Милушев


◊ СЪБИТИЕТО

На 28.05. от 18.00 ч. в галерия "Възраждане" ще се открие изложбата
“Енигми” на Иван Милушев - третата изложба живопис от кураторския проект “ХХІ век. Библията и художниците”.

Изложбата ще продължи до
до 10.06.2013 г. 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Създател на изключителен фигуративен свят, Милушев успява да поддържа през годините високо ниво на енигматичност на своите персонажи. Тяхната индивидуалност е обособена от ред характеристики, които много лесно приемаш и трудно забравяш. Хуманист по душа, Милушев не съди, не порицава, той прощава. Меката, заоблена опростеност на фигурната деформация показва изчистената по детски сетивност на художника, който движи деликатно пастелната колоритност в малко, но перфектно обслужено пространство. Персонажите обикновено са голи и е удивително, че това изобщо не се набива на очи. Напротив – приемаш голотата им за естественост.

Много остро характерни за живописта на твореца са лицата на персонажите му. Веднага се открояват особените очи. Големи, чисто бели, с една чертичка в средата, те са като кладенци (бездънни или изпразнени), будят лека тревога и имат необичайна и нелесна за възприемане красота. Празни очи и в същото време - омайващи.

Често посяга към Библията и неговите живописни послания са много човешки, много простички и в същото време определено енигматични. Избраните персонажите потъват или пулсират върху тъмните, синьо-сиви фонове, понякога и червеникави, мистериозно ни гледат с празните си, но магьосни очи, пълноценно дишат в интимния си свят, позират ни голи и естествени като истински божи деца и така изкуството на Иван Милушев достига своята майсторски осъществена енигматичност.
Краси Алексиева, 2013 г.

 
◊ ХУДОЖНИКЪТ

Иван Милушев е роден през 1956 г. в Благоевград. Завършва художествена гимназия София през 1975 г., а след това НХА – София – 1981 г., специалност "Илюстрация" при проф. Румен Скорчев. Член на СБХ.

Има над 30 самостоятелни изложби. Работи с техниките на акварела, графиката и маслената живопис. Живее и работи в Благоевград.




Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
21.05.2013 г. 17:24
Посетено:
1512
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17068-galeriya-vazrazhdane-predstavya-enigmi-na-ivan-milushev