Изложби

"TEN" - изложба живопис на Бойко Колев в галерия "Париж"

10 картини, създадени специално за десетата годишнина на галерията

"TEN" - изложба живопис на Бойко Колев в галерия "Париж"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Париж"
представя

"TEN"

живопис

Бойко Колев


22.05.2013 - 18.06.2013

На 22 май се открива изложбата "TEN" на добре познатия на българската публика хиперреалист Бойко Колев. Картините са създадени специално за десетата годишнина на галерия "Париж", затова са и десет на брой. Разбира се, не трябва да се забравя и култовата реплика "Совите не са това, което са", така че за откриването платната ще бъдат девет.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Картините са изпълнени с присъщото за автора изключително майсторство и пресъздават различният контекст на различните предмети. Така например в една равнина са съпоставени съветски куршум - ПК 762 мм и холандски пастел "Rembrandt", от чието използване се получава един и същ цвят, а именно - черешово червен. Творбата носи заглавието "Choices". На друго място се потапяме в краковските спомени на автора, белязани от ярко червена чаша с кафе, вестник и кръгли очила. След това се сблъскваме с неразопакована от черния чувал картина..., но внимание - това е самата картина - даже облепена с кафяво тиксо и всъщност изобщо не е желателно да се разопакова. Има опасност и да се убодем на една сюрреалистична роза в цвят "старо синьо".

Много още изненади ще очакват зрителите и почитателите, които обаче сами ще трябва да открият.

Ето какво казва и самият художник за своите произведения:

"Ще ви кажа какво ме е вълнувало докато рисувам точно тези нови картини. Мисля си много често за илюзията. Илюзията, която те кара да вярваш, или вярата, която ти дава сили илюзорно да избягаш от заобикалящия те свят, за да повярваш и да продължиш накъдето си тръгнал. Илюзията за свобода ни води към трагикомичния Дон Кихот. Все пак “cвободата е най-висшето благо”, така че незавършената илюзия за свобода или илюзията за полусвобода ми вършат работа. Та, стигнах най-после до Незавършената илюзия.

Това, че ще видите девет картини, е илюзия – те са си десет, а някои са и умишлено незавършени..."

Изложбата ще продължи до 18 юни, като може да бъде разгледана и онлайн в сайта на галерия Париж.




Автор:
Надя Павлова
Публикация:
21.05.2013 г. 13:05
Посетено:
1650
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17063-ten-izlozhba-zhivopis-na-boyko-kolev-v-galeriya-parizh