Изложби

Десет години между багрите, словото и музиката

Валери Цветков–Валдиц и приятели

◊ СЪБИТИЕТО

На 30 януари в зала “София” на Столична библиотека бе открита изложба под наслов Десет години “Ей такива някакви”. Умението да сътворяват арт-пространство в движение, а не “Движение на…” доказаха в познатия си артистичен стил повече от десет художници, събрани, вдъхновени и за малко обединени от наскоро завърналия се от Германия Валери Цветков–Валдиц.


◊ ПОВЕЧЕ

В изложбата се откроиха няколко акцента: ярката и приглушена палитра на пейзажите чрез непоказвана досега техника на Н. Русев, пастелният щрих на Г. Карловска, топлият колорит на П. Пъшев (заедно с Валдиц, това са първите основатели на Студиото), ипресионистичните платна на М. Ставрев; слънчевите багри на Ст. Стефанов; фината линия на В. Кръстев и Ю. Капушлиева; различното графично и колоритно решение на портрета (П. Пъшев, М. Ставрев, Кр. Некезов) и платната от традиционния сезонен пленер в Смолян по идея на Валдиц - Докосване до планината на Орфей. Картините със Смолянски пейзажи на Валдиц, Аглика Вачева, Н. Русев и специалното участие на проф. Димитър Серезлиев разказват своите истории така, че да бъдат продължени от този, който ги гледа.


◊ И ОЩЕ

На фона на етно-джаз звучаха и стихове от новата книга на Живка Симова, която предстои да бъде отпечатана до края на годината.

Автор:
Екип на Студиото
Публикация:
30.01.2006 г. 18:35
Етикети:
Посетено:
1029
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/1706-deset-godini-mezhdu-bagrite-slovoto-i-muzikata