Изложби

Изложба "С обувката на средновековния воин" в Парк-музей "Владислав Варненчик"

Част от програмата на музея за Европейската нощ на музеите 2013

Изложба "С обувката на средновековния воин" в Парк-музей "Владислав Варненчик"


◊ СЪБИТИЕТО

На 18 май - Международния ден на музеите, в 16.00 ч. в Парк-музей „Владислав Варненчик”, ще бъде открита изложбата „С обувката на средновековния воин”, съвместно с Националния археологически институт с музей към БАН. В нея са включени над 40 предмета, избрани от фондовете на двете институции, повечето от които публиката ще види за първи път.

Метална обувка на средновековен войн, двуръчен меч, намерен близо до Варна, налакътник от рицарски доспехи, двойна брадва, кремъчни пищови и ятагани са сред най-впечатляващите предмети, намерили място в изложбата.

Хронологичният разказ включва периода от битката при Варна на 10.11.1444 г. до Българското възраждане през ХVІІІ век. Чрез предмети и информационни табла са проследени падането на България под османска власт, военната организация на Османската държава и съпротивата на българския народ - хайдушкото движение, и позабравените български въстания в края на XVI и края на XVII век, след които България се обезкървява поради принудителното емигрантство на участниците в тях. В тези борби за освобождение българският народ трупа опит и гради национално самосъзнание за самостоятелна държава, извоювана чрез организираното национално освободително движение едва през XIX век.

Изложбата е част от програмата на музея за Европейската нощ на музеите - 2013 и ще остане в залата за временни експозиции до края на месец август.

Заповядайте!
Адрес: бул. „Янош Хуняди” 55, Варна
Парк-музей „Владислав Варненчик”


Автор: Силвия Ламбова
17.05.2013 г. 13:36
Посетено: 930
Етикети: история, изложба, Нощ на музеите 2013, Варна, Парк-музей Владислав Варненчик, С обувката на средновековния воин
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17038-izlozhba-s-obuvkata-na-srednovekovniya-voin-v-park-muzey-vladislav-varnenchik