Изложби

Първата телевизионна галерия "отвори врати" в "Денят започва с култура" по БНТ

"Галерия БНТ" вече представя първата изложба

Първата телевизионна галерия "отвори врати" в "Денят започва с култура" по БНТ
Момент от откриването на "Галерия БНТ"


◊ СЪБИТИЕТО

Първата по рода си телевизионна галерия беше открита в студиото на „Денят започва с култура” по БНТ
.

„Галерия БНТ” е създадена в сътрудничество с Националната художествена академия. Новото изложбено пространство в студио 5 на БНТ ще представя плакати, графичен дизайн и съвременно изкуство.

Там вече е подредена първата изложба – избрани плакати на културна тематика създадени от магистри на специалността „Плакат и визуална комуникация” в НХА. Зрителите ще могат да видят в ефира на БНТ и работите на художничката Яна Попова, която представя теченията в изкуството, чрез серия плакати, които заедно изписват надписа „The Poster” – „Плакатът”.

Изложбеното пространство „Галерия БНТ” ще се обновява периодично. Предвижда се следващите експозиции да са свързани с Триеналето на сценичния плакат, Sofia Design Week, Биеналето на хумора и сатирата в Габрово и др.

Инициативата цели да популяризира обучението по изкуства, да подпомогне представянето на талантливи автори и да реабилитира в публичното пространство изкуството на плаката, което в градска среда е поставено в неизгодна позиция за сметка на рекламни визии и визуален шум.

Галерията беше открита от водещите на „Денят започва с култура” Анна Ангелова и Даниел Ненчев, проф. Иван Газдов, проф. Георги Янков и Пламена Дончева, художник плакатист.

Телевизионната галерия е открита за посетители всяка делнична сутрин след 9.10 в ефира на БНТ 1.
Автор: БНТ
16.05.2013 г. 17:45
Посетено: 2623
Етикети: плакати, съвременно изкуство, изложба, Денят започва с култура, БНТ, Галерия БНТ, Телевизионна галерия
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17029-parvata-televizionna-galeriya-otvori-vrati-v-denyat-zapochva-s-kultura-po-bnt