Изложби

"Как ще спреш ти мене – волната…" - изложба, посветена на Елисавета Багряна

120 години от рождението на една от най-талантливите и красиви българки на всички времена

"Как ще спреш ти мене – волната…" - изложба, посветена на Елисавета Багряна


◊ СЪБИТИЕТО

Национален литературен музей представя
изложба "Как ще спреш ти мене – волната…", посветена на 120 години от рождението на Елисавета Багряна.

Откриване на 17 май 2013 г., 17.30 ч., зала „Съединение“ на РИМ - Пловдив

На 18 май ще бъде отбелязано 36-ото издание на Международния ден на музеите. В инициативата участват над 30 000 музеи в повече от 120 държави по целия свят. Международният музеен съвет (ICOM) разпространи официалната пресинформация за тазгодишните чествания. За нея са избрани няколко музейни изяви от всяка държава, а България е представена с две от инициативите на Регионален исторически музей – Пловдив и програмата на Исторически музей с галерия за изящни изкуства – Оряхово.   


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата "Как ще спреш ти мене - волната…" на Националния литературен музей, гостуваща в РИМ - Пловдив, е посветена на 120-годишнината от рождението на Елисавета Багряна. В 22 постера и стотици оригинални ръкописи, вещи, снимки и книги с автографи тя разказва духовните пътешествия на Вечната и Святата. Древният порив на „Амазонката” в странстванията й по земя, море и небе е великата страст на поетесата, наградена в библейската си възраст с уникалната си втора среща с най-рядката звезда - Кометата. Всъщност още преди да се роди, Багряна е под знака не просто на пътуването, а на Полета! Сред най-ярките й детски спомени е разказът на родителите й за Първото българско изложение в Пловдив през 1892 г. с техническите му чудеса и знаменития балон на Йожен Годар, полетял над града на тепетата. Поетесата му посвещава късната си поема за Стария град.

Знаковите пътувания на Багряна, родили шедьоври като „Стихии”, "Моята песен” и паметни стихотворни цикли като „Бретан”, „Словенски вечери”, „Париж-Венеция”, Турския, Ливанския и Бразилския, са представени в цялото богатство на междукултурните диалози, чиято посланица е една от най-талантливите и красиви българки на всички времена. Малко известни и премълчавани литературноисторически сюжети са разкрити документално - от митичното „бягство” на Багряна и Боян Пенев към стихиите на Бретан, през приятелствата със сръбските и словенски творци, неподвластни на политическите конюнктури, та до истинската версия за гостуването в Рио де Жанейро и срещата й с Педро и Дилма Русеви през 1960... За ценителите на историята са представени и ред непознати факти за гражданката Багряна: участието й в защитата на българските евреи; помощта й за освобождаването от концлагер на писателя комунист Асен Босев преди 1944 г. и на анархиста Делчо Василев след 1944 г. и др. Не са премълчани флиртът на голямата ни поетеса с властта след 9 септември, пътуванията й до Москва и конгресите за мир и форумите на жените из цял свят…

В изложбата са включени реликви от фондовете на НЛМ, два маслени портрета на поетесата от депата на Софийска градска галерия, единият от които на знаменития художник на Пловдив – Димитър Киров, а внучката на Багряна Лиза Шапкарева щедро предостави непоказвани досега лични вещи и снимки от семейния архив. 
                                  
Изложбата ще бъде подредена в залата за временни изложби на площад “Съединение” № 1 и ще продължи до 7 юни.

Слово на откриването й в 17.30 часа на 17 май 2013 г. ще произнесе директорът на НЛМ – Катя Зографова, която е неин автор.

Ще присъства екип на НЛМ, осъществил изложбата - художничката Ивелина Велинова и уредничката Донка Билярска.




Автор:
Национален литературен музей
Публикация:
15.05.2013 г. 16:48
Посетено:
3595
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17018-kak-shte-spresh-ti-mene-volnata-izlozhba-posvetena-na-elisaveta-bagryana