Изложби

Изложба "Послания от светлина" в СГХГ

Биенале на хартиеното изкуство 2013

Изложба "Послания от светлина" в СГХГ


◊ СЪБИТИЕТО

Послания от светлина
Биенале на хартиеното изкуство 2013
17 май – 2 юни 2013

Откриване: 16 май, четвъртък, 18.00 часа
Софийска градска художествена галерия
ул. “Ген Гурко” 1, София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)

Изложбата е част от проявите на Второто биенале на хартиеното изкуство, което се провежда в рамките на София хартиен арт фестивал 2013. Настоящото издание на биеналето е с широко международно участие и обхваща 19 експозиции в различни зали на София.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Селекцията от произведения, обединени под наслов "Послания от светлина", акцентира върху спецификата на хартиеното изкуство през призмата на традициите в различни култури по света. Съчетавайки в крехката си структура първичност и изящество, ефирност и игра, елегантност и гротеска, обикновеност и магичност, хартията е материал, който дава на авторите безкрайни възможности за творческо преосмисляне на света. Много от произведенията са изградени като природни форми, други съдържат в себе си елементи от писменост, фолклорни традиции, поетични откровения. Използвани са различни технологии за ръчно отливане на хартия, както и рециклирани и отпадъчни хартии. Въображението и артистичната свобода, с които авторите посягат към хартията, я превръщат от банален материал на ежедневието в изящно духовно послание.

Експозицията показва 13 автори с 27 произведения: Харълд Метцлер - Австрия, Ева Токер - Аржетина, Гейл Стиф и Джесика Уонг - Австралия, Ирене Рамензее и Хелене Чахер – Германия, Сун Йонг Канг - Корея, Вероник Сапин – Франция, Йошио Хасегава – Япония, Фери Стъвърман – Холандия, Магда Собон – Полша, Оди Бернар – Франция и Катрин Дардел – Швейцария.

Голяма част от участниците са членове на световната асоциация на авторите, работещи с хартия – IAPMA. Много от тях идват у нас специално за фестивала и представянията, включени в програмата му. Хелене Чахер е дългогодишен председател на асоциацията и чрез конгресите за хартиено изкуство, които се организират всяка година успешно се представят новите тенденции в това изкуство.

Изложбата в СГХГ ще бъде съпътствана от две представяния: за рециклирана хартия и нейните продукти, внасящи нови тенденции в създаването на различни конструкции и лекция „Хартията в Китай” на Лу Ян Грейсли, куратор на световни събития за скулптура.





Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
15.05.2013 г. 14:27
Етикети:
хартиено изкуствоизложбаСГХГ
София хартиен арт фестивал 2013
Биенале на хартиеното изкуство 2013
Послания от светлина
Посетено:
1006
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17010-izlozhba-poslaniya-ot-svetlina-v-sghg