Изложби

Богдан Александров с концептуална живопис в галерия "Юзина"

"Drop frame … Portraits in Motion" с куратор проф. Свилен Стефанов

Богдан Александров с концептуална живопис в галерия "Юзина"
Картина от изложбата “Drop frame … Portraits in Motion”
Фото: Личен архив


◊ СЪБИТИЕТО

Богдан Александров с концептуална живопис в галерия "Юзина"
16 май – 02 юни 2013

На 16 май (четвъртък) в галерия „Юзина” ще бъде открита изложба живопис на Богдан Александров – “Drop frame … Portraits in Motion” с куратор проф. Свилен Стефанов.

Изложбата включва абстрактни голямоформатни платна с портретна концептуална живопис. Това е изложбата, с която галерия „Юзина” ще участва и в Нощта на музеите на 18 май.
       
 
ИЗЛОЖБАТА
          
Текст за изложбата на куратора проф. Свилен Стефанов:
 
Новите платна на Богдан Александров в галерия „Юзина“ са сякаш логично продължение на миналогодишната му изложба в галерия „Райко Алексиев“. Този автор и сега залага на фигурална, най-често портретна живопис, в която образът е чужденец на собствената си живописна същност. Това е така, защото той обича да проблематизира и иронизира „очевидните“ и „самопонятни“ стойности.

Спомням си негови абстрактни картини, в които мазките стояха дотолкова преднамерено в своята рационална повтаряемост, че накрая възприятието отиваше по-скоро в посоката на концептуален анализ, отколкото към вчувстването в присъщите на живописта свойства. И сега е същото, доколкото в тази изложба образите са стопирани в движение, разкадровката идва от полетата на фотографията, киното и видеото. Тези образи чужденци са се настанили в удобната ниша на живописта и паразитират върху нея. И това не е странно, доколкото така наречената концептуална живопис се появи през втората половина на ХХ в., тъкмо чрез срещата си с пърформанса, текста, фотографията и видеото. Богдан Александров уверено се разполага в много зони едновременно – но не на последно място, следва да се отбележи, че неговите голямоформатни платна са и автентична живопис в най-чистото значение – като форма, цвят и повърхност. Ако един зрител разгадава двойнственият семантичен код, то друг ще види професионалните живописни умения. А когато си способен на подобен интелектуален слалом, то неизбежно попадаш в идеалния отбор на съвременната българска живопис.


Автор:
Галерия Юзина
Публикация:
14.05.2013 г. 15:58
Посетено:
1242
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17008-bogdan-aleksandrov-s-kontseptualna-zhivopis-v-galeriya-yuzina