Изложби

Планирана неизправност

Изложба с работи на Мариана Василева и Петко Дурмана в галерия "Графит"

Планирана неизправност


◊ ИЗЛОЖБАТА

Планирана неизправност

Колизията между действителността и конструираните модели, чрез които се мисли за нея е представена в изложбата с инсталации, видео, фотография и живопис на художниците Мариана Василева и Петко Дурмана.

Разпадът на идеологиите и на познатите модели – социални, политически, икономически, се преживява особено чувствително във време на криза. Чрез художествени похвати, подчинени на абсурда, преобръщане на смисли, изместване на фокуса, игра на думи, удвояване на реалността, работите в изложбата коментират разрива и предлагат мисловни инструменти за справяне с разминаването между идеален тип и действителност. В пространството на галерията обичайното безпокойство и фрустрация от неизправността са отменени от завършеността на огледални светове, в които дисфункцията и неизправността са част от стратегията на художниците.

Изложбата е част от програмата на Фестивала за съвременно изкуство contempo 2013 и МТФ "Варненско лято".

Маргарита Доровска, куратор


◊ АВТОРИТЕ

Мариана Василева е родена в Антоново. Училищните си години прекарва в Стражица, където днес често се връща. От двадесет години живее и работи в Берлин.

В основата на темите, които я занимават стоят хуманизмът и екзистенциализмът. Езикът й е визуално лаконичен, ясен. Често формулиран като шега и белязан от на пръв поглед безобидна ирония, изказът й е изпълнен с личностен и социално-политически дуализъм.

Служи си с почти всички медии при осъществяване на проектите си – видео, скулптура, инсталация, фотография, рисунка. С привидно семпли и деликатни жестове, работите й имат индивидуално и дълбоко въздействие.

Василева е участвала в изложби в някои от водещите музеи и галерии за съвременно изкуство в света, сред които Тейт в Лондон, Музея за съвременно изкуство в Монреал, Московския музей за модерно изкуство, Музея Рейна Софиа в Мадрид, Музея за съвременно изкуство в Скопие, Институтът за съвременно изкуство в Сингапур, Музея за съвременно изкуство на Юкатан в Мерида, Мексико, CaixaForum в Палма де Майорка, Националния музей за изящни изкуства в Сантяго де Чили и Oi Futuro в Рио де Жанейро.

Участвала е в седемнайстото биенале в Сидни, четвъртото московско биенале, Август в изкуството във Варна, първото Биенале на края на света в Ушуайа (Аржентина), четвъртото биенале в Куритуба, Бразилия, третото прожекционно биенале Lichtsicht в Бад Ротенфелде, Германия.

През май 2013 има самостоятелна изложба в галерия DNA в Берлин и участва в изложби в Paso des Artes, Сао Паолу и Maison Particulere, Брюксел.


Петко Дурмана е роден в Елена през 1970 г. Живее в София. В работата си често използва нови медии и технологии. Художествените му интереси са фокусирани върху човешкото възприятие и възможността за комуникация чрез предимствата и недостатъците на новите технологии. Обект на много от творбите му е визуалната репрезентация на историята и визиите за бъдещето.

Негови произведения са показвани в ZKM – Център за изкуство и медии, Карлсруе, Германия, Музей за съвременно изкуство в Талин, Института за съвременно изкуство в Лондон, Музей за изкуство Челси и Location One в Ню Йорк. Негови проекти за публични пространства са реализирани в София, Берлин, Манчестър и Ню Йорк.

През 2012 има самостоятелна изложба в галерия "Графит" във Варна.

Дурмана е съосновател и председател на Център за медийни изкуства Интерспейс в София.
Автор:
Маргарита Доровска
Публикация:
14.05.2013 г. 14:20
Етикети:
живописфотографиявидеоинсталацияГалерия ГрафитПетко Дурманаизложба
contempo 2013
Мариана Василева
Планирана неизправност
Посетено:
1379
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17002-planirana-neizpravnost