Изложби

"Нов ехиден академизъм" в галерия "Тереза", Варна

Изложба на известната през 90-те години на 20. век група XXL

"Нов ехиден академизъм" в галерия "Тереза", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Тереза" представя

"Нов ехиден академизъм"
 
Изложба на известната през 90-те години на 20. век група XXL, състояща се от: Борис Сергинов, Генади Гатев, Иван Кюранов, Rassim, Росен Тошев, Свилен Стефанов, Цветан Кръстев и Сашо Стоицов.

Куратор на изложбата е проф. Свилен Стефанов.
            
Откриването е на 16 май от 18 часа, ул. "Цар Иван Шишман" 13
               
Изложбата е в официалната програма на contempo - Международен фестивал на съвременното изкуство - Варна 16-20 май 2013.


◊ НОВ ЕХИДЕН АКАДЕМИЗЪМ

Изложба на Иван Кюранов, Генади Гатев, RASSIM, Свилен Стефанов, Росен Тошев и Борис Сергинов в галерия „Тереза арт” – това е събитие, носещо знака на съществувалата през 90-те години на 20. век група XXL. В конкретния случай групата отправя специални покани за участие към Цветан Кръстев и Сашо Стоицов, поради изключителните им заслуги за съвременното изкуство и историята и идеологията на XXL. Новото е, че авторите на инсталации, видеоарт и пърформанси от легендарната група и едноименна столична галерия днес работят преднамерено в полето на класическите изобразителни медии.

Изложбата пародира традиционните техники (RASSIM), показва фотографски и компютърно манипулирани образи (Гатев, Тошев и Сергинов), наративен постекспресионизъм (Стефанов) и преформатирането на наследството на автоматичното рисуване (Кюранов). Работата с дигиталния образ, фотографското изображение и текста, разположени на територията на живописта създават двойнствен визуален конструкт, който не е “живопис” в нейното обичайно значение.

Живописта на тези автори безспорно е изпълнена с концептуални флуиди, но в същото време тя е естествено веществена – неизменна в традиционната си хедонистична воля за правене, възприемане и притежаване. В колаборацията между концептуално и пластично не е изключено да бъдат открити и арогантно консервативни нотки. Това е еклектиката на грижливото отглеждане на идеологията на лимитирана разумност, според която нищо в изкуството не може да бъде от решаващо значение и е възможно абсолютно всичко. Живопис и забавление, презрение към всякакви ограничения. Нов ехиден академизъм с марка XXL.




Автор:
Галерия "Тереза"
Публикация:
13.05.2013 г. 16:11
Посетено:
1557
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16991-nov-ehiden-akademizam-v-galeriya-tereza-varna